İstanbul (Rûdaw) – İstanbul’da atık kağıt işçileri, dün depolarına yapılan baskını ve arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto ederek, "Saldırılar, yoksul insanların yaşamını hiçe saymaktır" dedi.
Rûdaw muhabiri Rawin Sterk, bir süredir İstanbul Valiliği’nin kağıt işçilerine baskı uyguladığını ve depolarını kapatlamarını istediğini söyledi.
Dün Ümraniye'de zabıta ve polis, geri dönüşüm işçilerinin kullandığı depolara baskın düzenledi. Depolarına el konulmasına karşı direnişe geçen işçilerden 3 kişi gözaltına alındı ve tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi.
Atık kağıt işçileri de, kendilerine yönelik baskıları ve operasyonları protesto etmek için İstanbul Ümraniye'de bulunan depoları önünde basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasına CHP il yönetimi, CHP Ümraniye teşkilatı, EMEP Ümraniye, HDP Ümraniye, HDK il meclisi, Umut-Sen, Ekmek ve Onur, Dev Yapı-İş, HDP Milletvekilleri Musa Piroğlu ve Zülayha Gülüm de katıldı.
Basın açıklamasını Mahmut Aytar okudu. Aytar, "Aylardır Valilik kararı ile süregelen kağıt depoları baskınlarına bir yenisi eklendi. 04.10.2021 tarihinde Esenkent bölgesinde yapılan depo baskınlarında kağıt toplayıcısı arkadaşlarımız bir kez daha mağdur edildi” dedi.
Daha önceki baskınlarda Valiliğin yaptığı basın açıklamalarında toplayıcıların çevre ve halk sağlığını tehlikeye sokmak, kayıt dışı ve sağlıksız koşullarda istihdama yol açmak, kamu zararı ve haksız kazan elde etmek, güvenlik sorunu yaratmak, kayıt dışı göçmen çalıştırmak iddiaları ile suçlandığını belirten Aytar, “Dün yapılan baskınlar sonrasında yapılan basın açıklamasında Valiliğin dilinin değiştiğini görüyoruz. Valilik tarafından yapılan basın açıklamasında denetimlerinin hedefinin mevzuat hükümlerine uygunluğunun sağlanmasından ibaret olduğu ifade ediliyor" diye konuştu.
Mahmut Aytar, konuya dair sürekli İstanbul Valiliği'nden açıklama yapılıyor olmasının durumu kriminal bir hale getirdiğine dikkat çekerek, “Sorunun diğer muhatapları ise derin bir sessizliğe boğulmuş durumdalar. Bu baskın kararları sadece valiliğin kararı mıdır, yoksa bu kararlarda belediyelerin onayı var mıdır? Ümraniye Belediye Başkanı bizzat kendisi toplayıcılara Kadosan bölgesinde yer göstermedi mi?" diye sordu.
Ümraniye bölgesindeki kağıt toplayıcılarının Kadosan'a taşınmasını Ümraniye Belediyesi'nin istediğini belirten Aytar, "Şimdi neden kendisinin (Ümraniye Belediyesi) kağıtçılara gösterdiği bölgeye Valilik müdahale ederken sessiz kalmaya devam ediyor?" diye belirtti.
"Hangi mevzuata uygunluktan bahsediyorsunuz?"
Valilik kararıyla depolara yapılan müdahalenin mevzuata dayanarak yapılmış olmasının geçerli olmadığı söyleyen Aytar, "Valilik bu baskınların tek gerekçesinin mevzuata uygunluk sağlamak olduğunu söylüyor. Bahsettiğiniz mevzuat çıktığı 2004 yılından bu güne kadar bizim sayabildiğimiz kadarıyla 17 kere değişikliğe uğradı. Daha mevzuatı çıkaranlar ne istediğini bilmiyor. Siz hangi mevzuata uygunluktan bahsediyorsunuz? Yarın mevzuat bir kere daha değişirse bugün yaptığınız zulümden dolayı acı çektirdiğiniz yüzbinlerce insana “pardon” mu diyeceksiniz? Bizim yaşadığımız maddi ve manevi kaybın karşılığı bir özürden mi ibaret olacak?" diye sordu.
"Saldırılar, yoksul insanların yaşamını hiçe saymaktır"
Kağıtçılara yönelik yapılan operasyonları "Açıkça yoksul insanların yaşam hakkını hiçe saymak" olarak nitelendiren Mahmut Aytar, "Siyasi partiler ve belediyeler topu valiliğe atarak kendilerini kurtaracaklarını düşünüyorlarsa çok yanılıyorlar" dedi.
“Derhal gözaltına alınan arkadaşlarımızı serbest bırakın”
Mahmut Aytar açıklamasının devamında şunları dile getirdi:
“Bu halk yaşananları görüyor değerlendiriyor. Halkın iddia ettiğiniz gibi size mi yoksa kendisi gibi yoksul kağıtçılara mı destek verdiğini hep beraber göreceğiz. Bizler çektiğimiz tüm acılara rağmen hayata tutunabilmek ve onurlu yaşamak için bu işi yaptığımızı defalarca belirttik. Bizim haksız kazanç sağladığımızı söylemek kimsenin haddine değildir. Haksız kazanç elde ettiğimizi söyleyenler gelsinler ve sadece bir gün bizimle çalışıp bizimle yaşasınlar. O zaman kazancımızın helal mi haram mı olduğunu anlayacaklardır.
Basın aracılığı ile buradan sonunun muhatabı olan belediyelere, valilik ve çevre bakanlığına sesleniyoruz. Derhal gözaltına alınan arkadaşlarımızı serbest bırakın. Bir an önce bu baskınlardan vazgeçin. Bir sorun varsa bu sorunu konuşarak çözmek için kağıt toplayıcıları muhatap alın.
Siyasi partiler, belediyeler seçmenlerinden ve yoksullardan yana taraf olun ve Valiliğin bu yasadışı uygulamalarını engellemek için gerekli girişimleri başlatın. Ya da bu uygulamaları onaylıyorsanız, yoksulların tarafında değilseniz bunu çıkın ve açık açık kamuoyu ile paylaşın.
Daha yasal mevzuatlar bile yokken bu işin cefasını çeken kağıtçıları yok etmek için değil, sisteme entegre etmek için projeler üretin. Biz kağıt toplayıcıları olarak tüm bu baskılara, haksızlıklara karşı uluslararası mahkemelerde dahil olmak üzere tüm anayasal, demokratik haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz ve bizi yaşamın kıyısı olan çöplere kadar sürükleyenlerin bizi buradan uçuruma yuvarlamalarına izin vermeyeceğiz.”
Dün Ümraniye Esenkent'teki atık kağıt depolarına zabıtalar ve çevik kuvvet baskın yaptı.
İstanbul Valiliğinin Ağustos ayında atık toplama işleminin yasaklama kararına dayanarak depoları mühürlemek isteyen polise geri dönüşüm işçileri taşlarla karşılık verdi.
Polis baskınının ardından geri dönüşüm işçileri gözaltına alındı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın