PWK'den DİAKURD'un BM nezdindeki girişimlerine destek çağrısı

05-09-2024
Rûdaw
Etiketler PWK DIAKURD Mustafa Özçelik Lozan Antlaşması
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – PWK, Genel Başkanı Mustafa Özçelik, Diaspora Kürtleri Konfederasyonun (Diakurd) Lozan Antlaşması’yla ilgili BM nezdindeki girişimlerinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Mustafa Özçelik yayımladığı mesajda Diakurd’un Birleşmiş Milletler nezdinde Lozan Antlaşması’yla ilgili girişimlerinde destek verdiklerini duyurdu.

BM’nin söz konusu projeyi gündeme almasını ve Kürt halkının haklarına yönelik olumlu bir adım atmasını temenni ettiklerini ifade eden Özçelik, “Diakurd yönetim kadrosu ile avukatlarını bu adımdan dolayı kutluyoruz” dedi.

PWK’ olarak Kürt milletinin hakları ve Kürdistan’ın meşru hakları için ulusal ve uluslararası arenada atılacak bütün adımları desteklediklerini belirten Özçelik, dünyadaki bütün Kürtlerin Diakurd’un BM nezdindeki bu girişimini desteklemesi çağrısında bulundu.

Diaspora Kürtleri Konfederasyonun (Diakurd) Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkının uygulanmadığı gerekçesiyle Lozan Antlaşması hakkındaki Birleşmiş Milletler’ine yaptığı başvuru kabul edildi.

DİAKURD avukatlarından Hişyar Özalp, Rûdaw Türkçe’den Ali Güney’e verdiği röportajda Lozan Antlaşması'nda göz ardı edilen Kürtlerin kendi kaderini tayin etme hakkının Türkiye Cumhurbaşkanlığı tarafından tanınmasının reddedilmesinin ardından BM’ye başvuru yaptıklarını söz konusu başvurunun kabul edildiğini açıklamıştı.

Hişyar Özalp “Ankara 6. İdare Mahkemesi, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkının üniter devlet yapısına ve anayasanın ilk dört maddesine aykırı olduğunu belirtti. Mahkeme ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde Kürtlerin bu hakkını değerlendirebilecek bir kamu otoritesinin bulunmadığını ifade etti. Bu kararı istinaf ettik. Ankara 10. Bölge İdare Mahkemesi de idare mahkemesinin kararını hukuka uygun buldu ve talebimizi reddetti. Böylece iç hukuk yolları tükenmiş oldu ve karar kesinleşti” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli