'Pêşî Kurdî' diyen Prof. Dr. Cenap Ekinci hakkında soruşturma: Her platformda halkımın haklarını savunacağım

05-08-2024
Prof. Dr. Cenap Ekinci Rûdaw TV'ye canlı bağlandı
Prof. Dr. Cenap Ekinci Rûdaw TV'ye canlı bağlandı
Etiketler Prof.Dr. Cenap Ekinci Kürtçe dersi Anadil hakkı
A+ A-

Haber Merkezi – İfadeye çağrılan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci TCK’nın 216 maddesinden “halkın bir kesimini diğer bir kesimine karşı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasıyla hakkında dava açıldığını söyledi.

Dün ifadeye çağrılan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, halkın “önce Kürtçe” şiarıyla diline sahip çıkması çağrısında bulunduğu için hakkında soruşturma açıldığını öğrendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Prof. Dr. Cenap Ekinci hakkında X hesabında yaptığı “Değerli Belediye Başkanları! Yollara Pêşi Peya " (önce yaya) yazdınız defalarca  silindi. Siz halk adına kamu görevinizi yaptınız bitti. Şimdi sıra esnaf, bakkal, kahveci, manav , site yöneticileri ve Halkta. Herkes bir boya alsın ve duvarına " Pêşi Kürdi" (önce Kürtçe yazsın)...” paylaşımı nedeniyle soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Kürtçenin yaygınlaşmasını talep ettiği için hakkında 1 ila 3 yıl arasında değişen hapis cezası ile karşı karşıya olan Ekinci, Kürtçe eğitim hakkının meşru olduğuna belirterek “Akademik camia olarak her platform ve mahkemede bunu savunacak ve gündeme getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Rûdaw TV’de Hêvidar Zana’nın sunduğu bültene konuk olan Prof. Dr. Cenap Ekinci, bazı milliyetçi siyasi parti ve kişilerin şikayeti üzerine hakkında 3 yıla varan hapis istemiyle “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla TCK. 216 maddesinden dava açıldığını ve bu temelde ilk ifadesini verdiğini söyledi.

“Halk, anadilde eğitim hakkını istemesin istiyorlar”

Kürtlere yönelik çok sayıda dava açılmasına ilişkin Prof. Dr. Cenap Ekinci şunları söyledi:

“Halk uyanmasın, ana dil hakkını talep etmesin diyorlar. Halk insan haklarını talep etmesin. Halk, anadilde eğitim hakkını istemesin istiyorlar. Ben bir üniversitede profesör olarak görev yapmaktayım. Benim çağrım halkın içerisinde daha fazla karşılık buluyor. Halk daha duyarlı yaklaşıyor. Halkın uyanmasını kendileri açısından tehlike görüyorlar. Dolaysıyla ilk önce bu sesi engellemek, kesmek istiyorlar. Ancak ben sesiz kalmayacağım.

“Herkes ‘Pêşi Kurdî’ demeli”

Ben belediyelere valiliğin engellemesine karşı çok durmamalarını çünkü kayyum atamak için bahane aradıklarını, madem Kürtçe bir halkın sorunu o vakit halkın bu meseleye sahip çıkması gerektiğini söyledim. Ve dedim ki “halk sokaklara, dükkanlara, iş yerlerine “Pêşi Kurdî” (önce Kürtçe) yazsın. Bu talep halktan gelsin. Eğer bu talep halktan gelir ve yaygınlaşır ise milyonlarca insan anadil hakkını talep ederse hükümet bu konuda mecbur kalır. Meclis bu konuya çözüm bulmak için gündemine alır. Bizim talebimiz Kürtçe eğitimin ilkokuldan itibaren başlamasıdır. Benim söylediğim sadece bu.”

“Kürtçe siyasetin değil halkın meselesidir”

Kürtçenin muhalefet ile iktidar arası siyasi bir karta dönüşmemesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Cenap Ekinci bu konuda şunları söyledi:

“Bu tür konular iktidar, muhalefet ve devlet meselesi değildir.  Bu halkın meselesidir. Halk diline sahip çıkarsa bu sorun çözüme kavuşur. Politika yanlış bir yolda ilerlediği için halkın kendi haklarına karşı politik refleksi dumura uğratılmıştır. Halkta korku hakim. Halk canlı değil, ilgili değil. Çünkü yorgun düştü. Halkın artık siyasetten bir beklentisi kalmadı. ‘Ne olacaksa olsun’ diyor. Yani oto-asimilasyon sürecine girilmiştir. Artık kimse evinde köyünde dahi Kürtçe konuşmuyor. Benim gibi bir insanın halkı uyarması gerekiyor.

“Ben sadece halkımın bir neferiyim”

Ben hiçbir siyasi partinin, örgüt veya kurumun üyesi değilim. Ben halkımın bir neferiyim. Akademik bir insanım. Akademisyen kimliğimle çağrı yapıyorum.

“Kürtler her yerde anadilini talep etmeli”

Bu çağrım sadece Türkiye’deki Kürtlere değil Kürdistan Bölgesi'nedir de. Kürdistan Bölgesi, Türkiye ile ticari ilişkilerinde Kürtlerin çıkarlarını esas almalı ve “Sizinle ticari ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Ancak Kürtlerin hakları tanınmalıdır” diyebilmeli. Bu talep Kürdistan Bölgesinden de gelmeli. Tüm Kürtler ana diline sahip çıkabilmeli. Kürtler nerede yaşıyorsa orada Kürtlerin haklarının korunması için çaba içerisinde olmalı.

“Sonuna kadar Kürtlerin hakkını savunacağım”

Bugün ben bir devlet memuruyum yarın ne olacağını bilemiyorum. Ama her platformda, her mahkemede her yerde sonuna kadar Kürtlerin haklarının savunuyor olacağım. Anadilimi talep edeceğim. Bu talebimiz dünyaca da kabul gören temel insan hak ve özgürlükler kapsamındadır.”

Ne olmuştu?

Prof. Dr. Cenap Ekinci  Kürtçe trafik uyarı yazılarının silinmesi üzerine bir paylaşım yaptı. Paylaşımında “Değerli Belediye Başkanları!Yollara Pêşi Peya " (önce yaya) yazdınız defalarca  silindi. Siz halk adına kamu görevinizi yaptınız bitti. Şimdi sıra esnaf, bakkal, kahveci, manav , site yöneticileri ve Halkta. Herkes bir boya alsın ve duvarına " Pêşi Kürdi" (önce Kürtçe yazsın)...” ifadesini kullandı.

Paylaşım ardından Prof. Dr. Cenap Ekinci, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığın tarafından ifadeye çağrıldı.

Prof. Dr. Cenap Ekinci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda dün emniyete davet edildiğini şu cümlelerle duyurdu:

“Az önce Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğünden bir memur arkadaş aradı beni. Nezaketle Emniyete davet edildim. Bu pazar tatil günü umarım süreç bu nezaketle devam eder...”

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, bugün yaptığı paylaşımda ise “Kürtçe Anadil Eğitimi Hakkı” talepte bulunduğunu hiçbir siyasi parti üyesi olmadığını vurguladı.

X hesabı üzerinden açıklama yapan Prof. Dr. Cenap Ekinci şu ifadelere yer verdi:

“Hiçbir siyasi parti üyesi değilim. Amasız tam Demokrasi ve özgürlük talebi olan her parti benim için değerlidir. Kürtçe Anadil Eğitimi Hakkı için Halk adına talepte bulunuyoruz. Akademik camia olarak her platform ve mahkemede bunu savunacak ve gündeme getirmeye devam edeceğiz.”

Prof. Dr. Cenap Ekinci, geçtiğimiz günlerde 2020 yılında pandemi döneminde Diyarbakır’da hastaların kobay olarak kullanıldığını açıklamıştı.

Prof. Ekinci kimdir?

Prof. Dr. Cenap Ekinci, 1974 yılında Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde doğmuştur.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Ekinci, Çapa Tıp Fakültesi'nde Embriyoloji ve Histoloji alanında uzmanlık yapmıştır.

2016 yılında tıpta doçentlik unvanını alan Ekinci, Dicle Üniversitesi'nde rektör başdanışmanlığı yapmıştır.

2024 yerel seçimlerinde Deva Partisi'nden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

Ekinci, evli ve üç çocuk babası olup, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli