Tahir Elçi davasında yine karar çıkmadı
Haber Merkezi - Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi katledilmesine ilişkin davanın 7. Duruşmasında yine karar çıkmadı.
Mahkeme heyeti, olay yerinde keşif yapılması ve istihbaratçı polislerin dinlenilmesi yönündeki talepleri reddetti.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin 28 Kasım 2015'te Sur ilçesinde basın açıklaması yaptığı sırada silahlı saldırı ile öldürülmesine ilişkin davanın yedinci duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza mahkemesinde görüldü.
Davada, polis memurları Fuat T., Sinan T. ve Mesut S., 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 2 ila 6 yıl arasında hapisle, firari sanık Uğur Yakışır ise 'olası kastla ölüme sebebiyet verme' suçundan üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyordu.
Sanıkların ve tanıkların ifadelerinin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti davayı 29 Kasım’a erteledi.
Duruşmaya, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin yanı sıra Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.
Türkiye Barolar Birliği'nin de müdahil sıfatıyla yer aldığı duruşmayı sivil toplum kuruluşları, barolar ve yabancı heyetler de izledi.
Ne olmuştu?
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 günü Sur ilçesindeki çatışmalarda zarar gören Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaparken çıkan çatışmada hayatını kaybetti. Uzunca bir süre sürüncemede bırakılan soruşturma dosyası Diyarbakır Barosu’nun Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü'ne hazırlattığı rapor ile yeniden açıldı. Raporda olağan şüpheli olarak gösterilen üç polis ve ateş ederek sokağa giren Uğur Yakışır hakkında dava açıldı.
İddianamede, sanıkların hangisinin Elçi’nin ölümünden sorumluğu olduğunun tespitinin imkânsız, ancak her üç polisin de kuvvetli suç şüphesi altında olduğu ifade edildi. İddianameyi kabul eden 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi davanın başka ile nakledilmesini istedi. Ancak Adalet Bakanlığı bu talebi reddetti. Başladığı günden beri gerginlikle devam eden yargılamada avukatlar sık sık bu müfettiş raporunun dosyaya getirilmesini talep ediyordu.