Maraş merkezli depremlerde 121 avukat hayatını kaybetti

05-04-2023
Etiketler 5 Nisan Avukatlar Günü Deprem Diyarbakır Maraş
A+ A-

Haber Merkezi – Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde 121 avukat hayatını kaybetti, deprem bölgesindeki barolara kayıtlı 17 bin 946 avukat ve 3 bin 762 stajyer avukat, depremin sonuçlarından doğrudan etkilendi.

Bugün 5 Nisan Avukatlar Günü. Bu vesile ile başta Türkiye’deki tüm barolar birer açıklama yaptı. Açıklamalarda, depremde hayatını kaybeden ve mağdur olan avukat ve stajyerlere dikkat çekildi.

Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, Hatay, Maraş, Adıyaman, Antep, Adana, Malatya, Diyarbakır ve Osmaniye'de 121 avukatı yaşamdan kopardı.

AA’nın derlediği bilgilere göre, hayatını kaybeden avukatların sayısı 118. Depremin büyük yıkıma neden olduğu kentlerden Hatay'da 57, Maraş'ta 30, Adıyaman'da 13, Antep'te 6, Adana'da 4, Malatya'da 3, Diyarbakır'da 3 ve Osmaniye'de 2 avukat yaşamını yitirdi.

Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Avukatlar Gününü bu yıl deprem felaketinde üçü baromuz üyesi olan 121 meslektaşımızı ve on binlerce yurttaşımızı kaybetmenin acısıyla, hak arama özgürlüğü ve savunma hakkının teminatı olan avukatlar ile örgütlü yapısı olan barolara yönelik baskı ve soruşturma tehditlerinin devam ettiği, avukatlık mesleği ile yargı sorunlarının bütün ağırlığıyla yerinde durduğu bir ortamda karşılıyoruz” denildi.

“Doğal felaketlerin yol açtığı ağır tahribat, bizlere bir kez daha doğaya uygun yapılaşma zorunluğunu hatırlatmıştır” denilen açıklamada, “Afetlere dayanıklı yapılaşmanın göz ardı edilmesi, yeterli tedbirlerin alınmaması ve özellikle de afet sonrası müdahale konusundaki yetersizlik acılarımızın artmasının asıl nedenleridir. Bu ağır bedeli ödememize sebep olanlara yönelik soruşturmalar, etkin şekilde yürütülmeli ve sorumlular en kısa sürede yargı önüne çıkarılmalıdır. Barolar ve avukatlar olarak bu hukuki süreçlerin titizlikle takipçisi olacağız” ifadelerine yer verildi.

Baro Başkanı Tahir Elçi suikastının, aradan geçen 7 yıla rağmen halen aydınlatılmadığı ve failleri cezalandırılmadığı hatırlatılan açıklamada, “Ülkemizde hala yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı en önemli sorun olmaya devam ederken; yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ile kişi güvenliği hakkı gibi temel hak alanlarında ihlaller yaşanmaya devam etmektedir” diye belirtildi.

Türkiye’deki diğer baroların açıklamasında da, deprem bölgesindeki barolara kayıtlı 17 bin 964 avukat ve 3 bin 762 stajyer avukatın depremin sonuçlarından doğrudan etkilendiği, 10 bine yakın avukatın da ev ve veya ofislerinde ağır hasar meydana geldiği kaydedildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli