Çayırhan'da maden ocağına kendini kapatan 50 işçinin eylemi sürüyor

05-03-2025
Şevket Herki
Etiketler Çayırhan Termik Santrali Protesto
A+ A-

Ankara (Rûdaw) – Ankara Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağının özelleştirilmesine karşı 50 işçinin madendeki protesto eylemleri devam ediyor. Madene inen işçiler taleplerine yerine gelmeyene kadar çıkmayacaklarını söylüyor.

Hükümet Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarında yaşanan zarar nedeniyle özelleştirme kararı aldı.  İşçiler, madenin özel bir şirketin eline geçmesi durumunda işsiz kalma riskinin olduğunu söylüyor.

Maden ve santralde 1200 işçi çalışıyor ve işçiler buna karşı 20 Kasım 2024 tarihinden bu yana eylemler düzenliyor.

Ankara’nın Nallıhan İlçesindeki Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı’nın özelleştirilmesine karşı çıkan madenciler eylemlerinin 100'üncü gününde, Çayırhan Termik Santralı'na ait arsa, bina ve maden sahalarının 4 Mart’ta düzenlenecek ihaleyle özelleştirilmesine 2 gün kala  kendilerini madene kapatma kararı almış, 10’u termik santral işçisi olmak üzere toplam 50 işçi, 2 Mart akşamı kendilerini madene kapatmıştı.

Yerin 800 metre altında eylemlerini sürdüren maden işçilerine, yerin üstünde Çayırhan Termik Santral işçileri desteklerine devam ediyor.

Rûdaw’a konuşan protesto düzenleyen işçilerden Cevad Özdemir “20 Kasım'dan bu yana yaklaşık 106 gündür eylemdeyiz, direnişteyiz. Çadır eylemi, yürüyüş. Bakanlığa kadar yürüdük. 4 gün boyunca yürüdük 120 kilometre. Kimseye dinletemedik sözümüzü. Haksız bir satış var. Kar eden bir firma var. Biz bunun devlette kalmasını istiyoruz” dedi.

Bir başka maden işçisi Musa Yaşar, “İşçi şu anda aşağıda 50 maden işçisi var. Yaklaşık 2 gündür içerideler. Adamlar bir de oruçlu. Bu şekilde adamlar eyleme devam ediyor. Bizim isteğimiz varlık satımının iptali.  Bizim 6 aydır tüm derdimiz tasamız bu” ifadelerini kullandı.

Türkiye Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre 2002 yılından 2019 yılına kadar Çayırhan madeninden yıllık yaklaşık 5 milyon ton kömür üretilmiş, 2020 yılından 2024 yılına kadar miktar 3.4 milyon tona düşmüş. Kar edilmediğini düşünen Türkiye hükümeti madeni satma kararı aldı. Ancak maden  işçileri de işsiz kalma endişesiyle özelleştirilmeye karşı çıkıyor.

TES-İŞ Sendikası Temsilcisi Önder Bozkaya ise “Burada yapılacak ihale işçi arkadaşların, çalışanların ailelerini, bölge  esnaflarını herkesi mağdur edecek. Bizim tek sorunumuz bu.  Biz işçiyiz, haklarımızı korumaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Madende çalışan bir başka işçi Hüseyin Şimşek “Burada 800 ile 1000 arası işçi eylemdeyiz. Geceleri eksi 11. Soğukta sabah akşam bekliyoruz arkadaşlarla. Biz işten çıkınca arkadaşlara destek için geliyoruz buraya. Değişimli olarak.  Biran önce çözülmesini bekliyoruz” dedi.

Çayırhan Termik Santrali ve Maden Ocağı, Ankara'ya yaklaşık 160 kilometre uzaklıkta. 1967 yılından beri hükümet tarafından linyit türü kömür çıkarılmakta.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

AA

Hakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacak

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 3-4 Nisan'da Brüksel'deki NATO Karargahında yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılacak.