35 Asuri/Süryani köyünde son durum…

Ankara (Rûdaw) – IŞİD örgütünün, Habur Nehri kıyısında yer alan 35 Asuri/Süryani köyündeki işgali sürüyor. Türkiye Parlamentosu’nun tek Hristiyan ve Süryani milletvekili olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin milletvekili Erol Dora, Ortadoğu’da Hıristiyan soykırımı yapıldığını belirterti.

 

Rûdaw’a açıklamalarda bulunan Dora, Suriye’de 4 yıldır devam eden iç savaşın en büyük mağdurunun Hıristiyanlar ve Ezidiler olmak üzere Müslüman olmayan halklar olduğunu söyledi.

 

Savaş başlamadan önce Suriye’de yaklaşık 2 milyon Hıristiyan bulunduğunu bugün ise bu sayının 1 milyona kadar gerilediğini belirten Dora, “En büyük hedefleri, bölgedeki Ezidiler, Hıristiyanlar ve Nusayriler” dedi.

 

Dora, IŞİD’in son yaptığı köy saldırılarından önce Ninova’nın idari başkenti Musul’a saldırdığını anımsatarak, şöyle devam etti:

 

“Oradaki Müslüman olmayanlar ya öldürüldü ya da şehri terketmek zorunda kalarak Irak Kürdistan Bölgesi’ne geçti. Son müze saldırısı bütün dünyanın gözleri önünde oldu. Asuri/Süryanilerden kalan tarihi eserler yok edildi. Sanki birileri Hıristiyan halkları Ortadoğu’da yok etmeye çalışıyor.” 

 

IŞİD’in son alarak saldırdığı köylerdeki duruma ilişkin de Dora şu bilgileri verdi:

 

“Habur Nehri kıyısındaki 35 Asuri/ Süryani köyü halen IŞİD’in elinde. Bu köylerde sivil nüfus kalmadı. Haseki ve Kamışlı’ya kaçtılar. PYD ile Süryani askeri birlikleri buraların kurtarılması için mücadeleye devam ediyor. Şu ana kadar 2 köy ve kiliseler yakıldı. 300 kişi IŞİD’in elinde rehin durumda. 10-15 civarında ise ölü olduğu söyleniyor.”

 

Dora, IŞİD’in işgal ettiği köylerde yaşayanların Anadolu kökenli olduklarına dikkat çekerek, şunları ekledi:

 

“Bu köylerin çok trajik bir öyküsü var. Bunlar 1915 ve 1924’te yaşanan soykırımın ardından Hakkari bölgesinden kaçarak bu bölgeye gelip yerleştiler. Yaşadıkları yetmezmiş gibi Irak’ın Simele kentinde Irak Ordusu tarafından da 5 bin kişi katledildi. Şimdi onların torunlarına karşı bir neo-soykırım uygulanıyor. O köylüler bu topraklardan gittiği için Türkiye’nin bunda sorumluluğu var. Ancak ne Sayın Cumhurbaşkanı’ndan ne de Sayın Başbakan’dan bir kınama bile gelmedi.”

 

HDP olarak başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm uluslararası topluma çağrı yaptıklarını anımsatan Dora, “İsterlerse bu savaşı sonlandırabilirler. Ama kendi aralarındaki tepiştikleri için farklı din ve inançlardaki insanlar katlediliyor” dedi.