Erdoğan: Putin ile anlaştık tahıl yoksul ülkelere gidecek

04-11-2022
Rûdaw
Etiketler Erdoğan Putin
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sayın Putin görüşmemde bana şunu söyledi: 'Biz ücretsiz olarak bu tahılı bu ülkelere, Cibuti, Somali, Sudan, buralara gönderelim.' Hemfikir olduk ve 'Bunu da G20'de geniş çaplı görüşelim' dedik" dedi.

Erdoğan, 19. MÜSİAD EXPO 2022 Ticaret Fuarı'nda konuştu.

Dünyanın son 3 yıldır küresel salgınla başlayan, ardından sıcak çatışmalar ve bölgesel gerilimlerle devam eden sancılı bir süreçten geçtiğine değinen Erdoğan, salgın döneminde alınan sert tedbirlerin tedarik zincirleriyle uluslararası ticaretin işleyişinde yol açtığı tahribatın etkilerinin halen hissedildiğini ifade etti. Gelişmiş ülkeler dahil pek çok ülke ekonomisinin son 50-60 yılın en yüksek enflasyon rakamlarıyla baş etmeye çalıştığını aktaran Erdoğan, bilhassa aşırı artan enerji, gıda ve ham madde fiyatlarının ekonomiler üzerindeki baskısını bir müddet daha sürdüreceğinin anlaşıldığını dile getirdi.

Rusya ile yeniden hayata geçirilen tahıl koridoru anlaşması hakkında da Erdoğan, şöyle konuştu:

"Uluslararası toplumun salgın döneminde ortaya çıkan trajedilerden gereken dersleri çıkarmadığına üzülerek şahit oluyoruz. Özellikle ağızlarını her açtıklarında dünyanın geri kalanına, insan hakları ve özgürlük dersi veren Batılı kurumların ve ülkelerin bu vahim tablo karşısındaki kayıtsızlığı utanç vericidir. Nitekim dün akşam Sayın Antonio Guterres ile yaptığım konuşmada da dedim ki 'G20'de bunu gündeme getirelim ve G20 Zirvesi'nde de özellikle dünyada neler yapacağız, Rusya-Ukrayna arasındaki bu savaşla birlikte özellikle biz gelişmiş ülkelere mi bu tahıllı gübreyi göndereceğiz yoksa az gelişmiş, fakir, garip gureba ülkelere mi göndereceğiz bunun için orada bir adım atalım.' Kesinlikle az gelişmiş, fakir fukara ülkelere bu desteği verelim. Zira Sayın Putin dün evvelsi günkü görüşmemde bana şunu söyledi: 'Biz dedi ücretsiz olarak bu tahılı bu ülkelere, Cibuti, Somali, Sudan buralara gönderelim.' Hemfikir olduk ve bunu da dedik G20'de geniş çaplı görüşelim. Mutabık kaldık. Atmamız gereken adım bu. Yapmamız gereken de bu. İnşallah bu ayın 13-14'ünde Bali'de bir araya geleceğiz ve orada da bu görüşmeleri yapacağız."

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli