Türkiye, Ukrayna’nın talebi üzerine buğday yüklü gemiyi inceliyor

04-07-2022
Rûdaw
Etiketler Türkiye Ukrayna Gemi Buğday Karadeniz
A+ A-

Haber Merkezi - Ukrayna'nın Rusya'nın işgal altındaki limanlarda bulunan buğdayı Karadeniz üzerinden sattığı iddialarının ardından Türkiye'den buğday taşıyan gemilere el koymazsını talep etmesi üzerine Karadeniz açıklarında bir gemiye el konulduğu bildiriliyor. Geminin Ukrayna’nın iddiası doğrultusunda incelendiği ve çalıntı buğday bulundurup bulundurmadığının araştırıldığı kaydedildi.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türkiyeli yetkili geminin incelendiğini söyledi.

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasil Bodnar, “Zhibek Zholy” isimli geminin Türkiye gümrük yetkilileri tarafından alıkonulduğunu söylemişti.

Reuters'a konuşan yetkili ve ajansın elde ettiği belgelere göre Ukrayna geçtiğimiz günlerde Ankara'dan geminin alıkonulmasını istemişti.

Reuters'a konuşan yetkili talebe bağlı olarak geminin Karasu limanında durdurulduğunu belirtti. Ancak geminin taşıdığı tahılın üzerinde nereden alındığına dair bilgi yazılı olmadığını kaydetti.

Yetkili Türkiye'nin konuyla ilgili Rusya, Birleşmiş Milletler ve üçüncü taraflarla temasta olduğunu belirtti. Reuters muhabirleri, geminin Türkiye'nin kuzeybatısındaki Sakarya açıklarında Karasu limanı dışında kıyıya bir kilometre mesafede demirlemiş olduğunu görmüş, bu sırada gemi içinde ya da çevresinde bir hareket olmadığını bildirmişlerdi.

Ukrayna buğdaya el konulmasını umuyor

Vasil Bodnar, Ukrayna televizyonuna yaptığı açıklamada geminin kaderine bugün müfettişlerin karar vereceğini ve Ukrayna'nın gemideki tahıla el konulmasını umduğunu söyledi.

Bir Ukrayna Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Ukrayna denizcilik dairesinden aldığı bilgiye dayanarak geminin Cuma günü 4 bin 500 tonluk ilk kargosunu Ukrayna'nın güneyinde Rusya işgali altında olan Berdyansk'tan yüklediğini söylemişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli