Rûdaw Mehmet Şimşek'in köyüne giderek ailesi ve çocukluk arkadaşları ile konuştu

04-06-2023
Maşallah Dekak
Mehmet Şimşek'in ağabeyi Ahmet Şimşek
Mehmet Şimşek'in ağabeyi Ahmet Şimşek
Etiketler Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı Yeni kabine Batman Gercüş
A+ A-

Batman (Rûdaw) – Rûdaw, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Batman’daki ailesi ve çocukluk arkadaşlarıyla görüştü.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam Çankaya Köşkü'nde yeni kabineyi açıkladı. Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı.

Uluslararası finans alanında önemli bir kariyer sahibi olan ve ekonomistler tarafından refarans gösterilen Mehmet Şimşek, Batman’ın Gercüş ilçesinin bir köyünde dünyaya geldi. Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak, Mehmet Şimşek’in köyüne giderek ailesi ve çocukluk arkadaşlarıyla konuştu.

Mehmet Şimşek’in ağabeyi Ahmet Şimşek, kardeşinin okumaya çok hevesli olduğunu çocukluğunda sığır çobanlığı yaparken kırlara, bayırlara taşlarla yazılar yazdığını söyledi. Ahmet Şimşek’e göre ta o zamanlardan kardeşinin mertebe sahibi, bilgili bir insan olacağı belliydi. İngiltere’de ve yurt dışında geçen hayatı nedeniyle kardeşinin Kürtçeyi kısmen unuttuğunu dile getiren Ahmet Şimşek, ülkeye döndükten sonra yeniden Kürtçesinin düzeldiğini söyledi.

Altı yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini yürüten Mehmet Şimşek, Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Kürtçe ismi Kefrê, Türkçesi Arıca olan köyde 1 Ocak 1967’de dünyaya geldi. Sekiz kardeşli ailenin en küçüğü olan Şimşek, henüz 4 yaşındayken annesi Mehdiye vefat etti. Küçük yaşta öksüz kalan Mehmet Şimşek’i abisi Ahmet okuttu.

Ahmet Şimşek o günler hakkında şunları söyledi:

“Daha çok küçükken annem vefat etti. O ve babam bu evde kalıyorlardı. Dört beş yaşlarındaydı. Ben de Qubin’in (Beşiri) Memikan köyünde yeni öğretmenliğe başlamıştım. Mehmet ilkokul üçe kadar köyde okudu. Daha sonra Batman merkeze taşındık.”

Ağabeyinin anlattığına göre; Mehmet Şimşek’in çocukluğu yoksulluk içerisinde geçti. Yoksul olmalarına rağmen, ailenin tüm çocukları okudular. Ailesinin yoksul olmasından kaynaklı Mehmet Şimşek’in öğrenimi Beşiri, Gercüş ve Batman arasında ağabeylerinin yanında, okullarda, zorlu şartlar altında devam etti.

Ahmet Şimşek kardeşinin okul sürecine ilişkin şunları söyledi:

 “Büyük ağabeyimin yanında 4-5 yıl okudu. Sonra benim yanıma döndü (Beşiri) ve ortaokulu burada okudu. Ortaokulu bitirdikten sonra İmam Hatip'e geçti. Daha sonra öğrenimini Gercüş’te devam ettirmek istedi. ‘Bizim eve yakın, hem okurum hem de yazları köyde babama yardım ederim’ dedi. O zamanlar sığırlarımız vardı. Koyun, keçimiz yoktu. Sığır çobanlığı yapıyor, aileye yardımcı oluyordu. Dağlara giderdi. Sığırları dağlara götürdüğünde bile durmaz taşların üzerine yazılar yazardı. Velhasıl okudu.”

Mehmet Şimşek’in sınıf arkadaşı Faik Doğmuş, mezun olduktan sonra bir dükkan açarak hayatına devam etmiş. Arkadaşının ise eğitimini sürdürdüğünü söylüyor. Doğmuş’un dediğine göre, Mehmet Şimşek ile uzaktaki okullarına gidebilmek için kilometrelerce yolu yürüyerek kat etmeleri gerekiyordu.

Faik Doğmuş, arkadaşının okulda çok çalışkan bir öğrenci olduğunu belirterek “Çok çalışkan bir öğrenciydi. Okula yürüyerek gidiyorduk. Okulumuz 8 kilometre kadar uzaktı. Hepimiz çok yoksulduk. Liseyi bitirene kadar ayağımızda kara lastik ayakkabılar vardı.”

Arkadaşları Mehmet Şimşek’in başarısından büyük gurur duyuyorlar. Çünkü, birlikte köyde çobanlık yaptıkları çocukluk arkadaşları şimdi dünyaca tanınmış bir insan.

Mehmet Şimşek’in köylüsü Muhammed Şerif Ekinci, Mehmet Şimşek’in ilkokul ikinci sınıfa kadar köylerinde okuduğunu, geri kalan öğrenimini ise köy dışında sürdürdüğünü belirterek, “Gercüş’te okudu. Batman’da okudu. Daha sonra Ankara’ya gitti okudu. Bu adam yaşamı boyunca hep okudu” dedi.

Binbir zorlukla ilk, orta ve lise eğitimini tamamlayan Mehmet Şimşek, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdi. Eti Bank’tan aldığı bursla yüksek lisansını İngiltere'de University of Exeter'de tamamladı. Londra dönüşünde ise Etibank'ta çalışmaya başladı

Ankara, İstanbul, New York ve Londra'da uluslararası kuruluşlarda ekonomist, stratejist ve yönetici olarak çalıştı. Şimşek, 1997'de ABD'de oturma izni aldı. Ardından, İsviçreli merkezli UBS'in New York'taki ofisinde hisse senedi analiz bölümünde işe başladı. Kısa sürede UBS'ten ayrılan Şimşek, 2 yıl kadar  Deutsche-Bender Menkul Değerler'de çalıştı. O dönem Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül’ün oğlu Ahmet Gül tarafından keşfedilmesi ile siyasete ilk adımını AK Parti ile attı.

2007 seçimleriyle beraber Mehmet Şimşek, Antep'ten vekil olarak seçildi. Aynı yıl Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı oldu. 2009 yılına kadar görevini sürdüren Şimşek, ardından 6 yıl boyunca Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Şimşek, ayrıca 2011'de Batman'dan, 2015'te ise yeniden Antep'ten milletvekili seçildi. Bakan olduğunda dolar 1, 65 TL idi. 2015’de ekonomi alanında görev yaptığı süreye kadar dolar 2,91 TL olarak kayıtlara geçti. 8 yıllık süre zarfında bugün dolar 21 TL’ye dayanmış durumda.

Ağabeyi Ahmet Şimşek, kardeşinin siyasete atılma sürecine ilişkin ise şunları söyledi:

“Abdullah Gül o dönem cumhurbaşkanıydı. Abdullah Gül’ün oğlu Ahmet Gül ile birlikte çalışıyorlardı. Babasına ‘Çalıştığımız yerde bir Türk var. Çok akıllı, yetenekli ve bilgili. Efendi ve ahlak sahibi bir insan’ diyerek onu öneriyor. Ali Babacan kendisiyle görüşüyor. Daha sonra Reisle görüşüyorlar. Velhasıl nasip oluyor. Babasının vasiyetini yerine getirdi, memleketine döndü ve hizmet etti.”

Mehmet Şimşek’in ailesi Tajdinê Kefrê’nin torunları olarak tanınıyor.  Bitlis’in Por (Değirmenaltı) köyünde yaşayan aile, daha sonra Mardin’in Nusaybin ilçesine ardından Gercüş’e göç ediyor. Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda aile dağılıyor. Mehmet Şimşek’in iki amcası Rojava’nın Kamışlo kentine göç ediyor. Ailenin hala amcazadeleri ile akrabalık ilişkileri devam ediyor. Şimşek’in ailesi Kürt ve aile içerisinde Kürtçe konuşuluyor, kültür ve geleneklerine bağlılıkları devam ediyor.

Ahmet Şimşek kardeşinin sürekli dışarıda olmasından kaynaklı Kürtçeyi iyi konuşmadığını belirterek, “Dört yaşına kadar Kürtçe dışında bir dil konuşmadı. Dört yaşından sonra Türkçe öğrendi. Bakan olduğu güne kadar Kürtçe ve Türkçe konuşmadı. Yurtdışında uzun yıllar yaşadığı için sürekli İngilizce konuşuyordu. Sonra yavaş yavaş dilini yeniden öğrendi. Bizimle Kürtçe, Türkçe her iki dilde de konuşuyor" dedi.

Şimşek’in köylüsü Muhammed Şerif Ekinci ise bir araya geldiklerinde sürekli Kürtçe konuştuklarını belirterek, “Bir araya geldiğimizde hep Kürtçe sohbet ederiz. Çok iyi Kürtçe bilir, çok güzel konuşur. Birbirimizin hal ve hatırını Kürtçe sorarız” şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek, bakan olduktan sonra köyü Kefrê’ye hizmetler yapmayı ihmal etmemiş. Köyün yollarını yaptırmış, cami ve kiliseyi restore ettirmiş. Kefrê köyünde Kürt Müslümanlar ve Süryani Hristiyanlar bir arada yaşıyor.

Köyün Süryani Kilisesi Keşişi Daniel “Sadece Süryanilere mi, tüm herkese yaklaşımı düzgün. İnsanlara çok yardımı dokundu. Bize de çok yardımcı oldu. Kendisinden çok memnunuz, her gün onun için dua ediyoruz” dedi.

Gazeteci İbrahim Torlak ise Şimşek’in bakan olduğu dönemde yaptığı hizmetlere ilişkin, “Çok iyi hizmetler yaptı. Hem kentin ekonomisinin kalkınması için, yine halk için imkanları dahilinde hizmetler yaptı. Okul yaptı, yol yaptı. Kiliseyi, camiyi yeniledi” ifadelerini kullandı.

Kefrê köy muhtarı Abdulkerim ise “Gercüş’ten Dargeçit’e yeni yol yaptırdı. Çok iyi hizmetlerde bulundu” dedi.

Hizmetleri nedeniyle başta Batman olmak üzere bölgedeki halkın büyük takdirini toplayan Mehmet Şimşek adına birçok okul açılmış. Şimşek, öğrencilere ilham oluyor, örnek olarak gösteriliyor.

Gazeteci İbrahim Torak, “Gercüş ve çevre köylerde öğretmenler öğrencilerine dünyanın tanıdığı Mehmet Şimşek’i örnek gösteriyor.  Bakan olduğunu anlatıyor, öğrencilerinin onu örnek almasını istiyorlar” şeklinde değerlendirdi.

Türkiye seçim süreci ile birlikte Mehmet Şimşek’in yeniden Maliye ve Hazine Bakanı olacağı sürekli tartışılıyordu. Onun bakan olduğu dönemde Türkiye'de yüzde 6.1 düzeyindeki enflasyon şuan resmi rakamlara göre yüzde 70’lere dayanmış durumda. Başarılı bir bakanlık süreci nedeniyle Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak ekonomi yeniden düzlüğe çıkarması yönünde beklentiler var.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti logosu

DEM Parti'den kayyım kararına ilişkin ilk açıklama

DEM Parti, Dersim ve Ovacık belediyelerine atanan kayyımların ardından açıklama metni yayımladı. Açıklamada, "Kayyım darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz" ifadelerine yer verildi.