Üzerinden 1 yıl geçti: Malatyalılar depremin yaralarını sarmaya çalışıyor

04-02-2024
Rawin Sterk
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Malatya Deprem 6 Şubat
A+ A-

Malatya (Rûdaw) – Geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde büyük yıkım yaşayan kentlerden biri olan Malatya’da vatandaşlar, hala felaketin izlerini silmeye çalışıyor. 

6 Şubat 2023’te Maraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.8 ve Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğündeki iki büyük deprem yaşandı. Depremde Maraş, Hatay, Malatya, Adıyaman, Antep, Kilis, Osmaniye, Adana, Diyarbakır, Urfa ve Elazığ’da 53 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Büyük yıkıma neden olan Malatya’da, yıkılan ve acil yıkılacak 6 bin 586 yapının enkazı kaldırıldı.

Depremin üzerinden bir yıl geçti. Bugün kente vatandaşların bazıları, kıt imkanlarla enkazların döküldüğü yerde topladıkları ile geçimini sağlıyor. 58 yaşındaki Saime Kaya da bunlardan biri.

Elinde çekici ile molozların döküldüğü yerde demir parçaları arayan Saime Kaya, sattığı demirlerle torunlarına baktığını söylüyor.

Kaya, “Bu yıl devlet bize baktı, Allah razı olsun. Çayımızı, şekerimizi veriyor. Eşim 6 bin TL’ye çalışıyor. Haftada bir gün buraya geliyorum. Hastayım her gün gelemiyorum. Zaten topladıklarımızdan da bir kar alamıyoruz. Bir ekmek paramız çıkarsa yeter” dedi.

Molozlar arasında çalışanlar, topladıkları demirin kilosunu 8 TL’ye satıyor.  Depremde iki katlı evi yıkılan Battal Burak da şu an hala çadırda yaşadığını belirtiyor.

Burak, “Ekmek yok, yemek yok, yakacak yok. Allah devletten razı olsun, bize biraz odun getirdi, bunu inkar etmiyorum. Şimdi çadırda kalıyorum, bana ev verilmesini bekliyorum. Burada molozların arasında yakacak odun arıyorum, satacak demir varsa çıkarıyorum” diye konuştu.

Depremden önce zengin ve gelişmiş bir şehir olan Malatya, büyük felaketle yerle bir oldu. Depremde Malatya’da bin 500 kişi öldü, binlerce kişi de yaralandı.

Mağdurlardan Aytaç Poyraz da “Yeni caminin yanında üç dükkanım vardı. 6 Şubat depreminden sonra devlet yıktı, hasar görmüşlerdi. Ama şuna üzülüyorum; şu an Malatya’daki bütün yetkililer, valisinden vali yardımcısına, belediyesinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına kadar, hepsinden şikayetçiyim. Ben bugüne kadar devlete vergisini veren, yanında 12 sigortalı çalıştıran bir vatandaşım, esnafım. Üzerinden bir yıl geçti ama Allah rızası için bana bir konteyner vermediler” dedi.   

Yardım konusunda ayrımcılık yapıldığını savunanlardan biri de Mehmet Petek.

Petek, “Bazılarına yapıyorlar, bazılarına yapmıyorlar. Kendi adamlarına yapıyorlar. Benim sözüm açıktır. Bizim gibilerine örneğin hiç bir şey yok. Bakın bu genç burada tatlı satıyor, 5 kuruş kazanıyor ama buradan kaldıracağız diyorlar ona da” diye konuştu.  

Kentte şu ana kadar 5 bine yakın ev inşa edildi, 21 bini de tamamlanmak üzere ancak binlerce insan hâlâ çadır ve konteynerlerde yaşıyor, 160 bin kişi de ev bekliyor.

Kaysı diyarı Malatya yeniden parlak günlerine dönmek için hızlı ve düzenli bir inşaatı bekliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli