Rûdaw muhabiri Rawin Sterk haber takibi sırasında DBP’li bir kişi tarafından engellendi, Tuncer Bakırhan ‘Kabul edilemez’ dedi

2 saat önce
Rûdaw
 Rûdaw muhabiri Rawin Sterk haber takibi sırasında DBP’li bir kişi tarafından engellendi. / Video alıntısı / Rûdaw
Rûdaw muhabiri Rawin Sterk haber takibi sırasında DBP’li bir kişi tarafından engellendi. / Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Rûdaw muhabiri Rawin Sterk Dem Parti DBP Tuncer Bakırhan Basın özgürlüğü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rûdaw İstanbul muhabiri Rawin Sterk dün İstanbul Adli Tıp Kurumu önünde haber takibi yaptığı sırada Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İstanbul 1. Bölge çalışanı olduğu öğrenilen bir kişi tarafından engellendi.

Söz konusu kişi muhabirimiz Rawin Sterk’e sözlü hakaretlerde ve fiziki müdahalede bulunarak haber takibi yaptığı alandan uzaklaştırmaya çalıştı. O anlara ait görüntüler üzerine DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ile DEM Parti İstanbul İl Başkanı Murat Kalmaz, Rawin Sterk’e yaşanan durumdan dolayı büyük üzüntü duyduklarını ve söz konusu kişinin uyarılacağını belirttiler.

Dün akşam DBP Marmara Bölge Sorumlusu Mevlüt Aykoç, bu sabah da ÖHD Başkanı Serhat Çaknak Rawin Sterk’i arayıp özür dilediler.

10 yıl cezaevinde tutuklu kalan ağır hasta mahkum Abdulkadir Kuday dün Metris Cezaevi’nde hayatını kaybetmişti. Abdulkadir Kuday'ın cenazesi İstanbul Adli Tıp Kurumu’na otopsi için kaldırılmıştı. Otopsi işlemlerinin ardından cenazenin aileye teslim edilmesi beklenirken o anları takip eden muhabirimize müdahalede bulunuldu.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İstanbul 1. Bölge çalışanı olduğu öğrenilen bir kişi muhabirimize “Rûdaw burada çekim yapamaz” diyerek fiziki müdahalede bulundu.

Bunun üzerine bir gerginlik yaşanırken Rûdaw İstanbul muhabiri Rawin Sterk, Adli Tıp Kurumu önünden ayrıldı.

Basın özgürlüğüne yapılan bu aleni saldırı üzerine DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, muhabirimiz Rawin Sterk’e mesaj göndererek “Rojbaş. Hiç tasvip etmediğimiz bir yaklaşım sergilenmiş. Kabul edilemez tabii ki. Kendisi uyarılacak” dedi.

DEM Parti İstanbul İl Başkanı Murat Kalmaz da özür diledi.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti kınadı

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti de basın özgürlüğüne yapılan bu saldırı nedeniyle açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve Rudaw TV İstanbul muhabiri Ravvin Sterk Yıldız, İstanbul Adli Tıp Kurumu önünde haber takibi yaptığı sırada, bir kişinin sözlü ve fiziki saldırısına uğramış ve haber alma özgürlüğü engellenmiştir.

Daha önce de farklı siyasi yapılara aidiyetleri bilinen kişiler tarafından Rudaw TV ekiplerine yapılan saldırı ve engellemelerin geldiği boyut endişe vericidir.

Her ne kadar saldırı ve engellemelerin birbirine zıt fikirleri taşıyan siyasi eğilimlere yakın kişilerce yapıldığını bilsek de saldırıların asıl amacının basın özgürlüğü, düşünce ve ifade hürriyeti olduğunun farkındayız.

Bazı kişi ve kesimlerin kışkırtmaları sonucu sahada çalışan Rudaw TV ekiplerine yönelen saldırı ve engellemeleri şiddetle kınıyor, tüm kesimleri basın emekçilerine karşı saygı ve sağduyuya davet ediyoruz.

Son zamanlarda artan saldırı ve müdahalelerin artık meslektaşlarımızın can güvenliğini tehdit ettiğini görüyoruz. Meslektaşlarımızın maruz kalabileceği en küçük olumsuzluğun sorumluluğu, Rudaw TV'yi mesnetsizce hedef gösterenler olacaktır.  Bu noktada tüm kişi ve kesimleri arkadaşlarımızı hedef göstermekten vazgeçmeleri konusunda bir kez daha uyarıyoruz.

Gazetecilere yönelik her türlü saldırı, halkın haber alma özgürlüğüne yapılmış bir saldırıdır ve asla kabul edilemez. Üyemize yapılan bu haksız saldırının takipçisi olacağımızı ve sorumluların hesap vermesi için süreci yakından izlediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.

Gazetecilerin özgürce, herhangi bir baskı ve tehdit altında kalmadan görevlerini yapabilmeleri demokrasinin ve özgür toplumların temel koşuludur. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak, meslektaşlarımızın haklarını korumak ve savunmak için her zaman olduğu gibi bugün de yanlarında olacağız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli