Ekrem İmamoğlu: Ahmak davası darbe girişimidir

Haber Merkezi- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında siyasi yasak istenen ve kamuoyunda ''ahmak davası'' olarak bilinen davanın İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına katılmak için üçüncü kez dilekçe verdi.

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Bölge Adliyesi önünde ANKA Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Davanın hukuki bir dava değil, siyasi bir dava olduğunu vurgulayan İmamoğlu, ''Ahmak davası darbe girişimidir’’ dedi.  

İmamoğlu, ''Mahkemeye sunduğum talepte olduğu gibi seçilmiş bir yöneticinin görevini yapmaktan ve siyasi faaliyette bulunmaktan yasaklanmasının evrensel hukuk ölçüleri ve kamu vicdanı karşısında meşru olabilmesinin temel şartlarından birinin, söz konusu yöneticiye kendini bizzat savunma hakkı tanınması olduğunu düşündüğüm için bu talebimi az evvel üçüncü kez mahkemeye iletmiş bulunuyorum'' dedi.

Kamuoyunda ahmak davası olarak bilinen bu davanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin seçilmiş başkanına değil milletin iradesine yöneltilmiş açık bir darbe girişimi olduğunu anlatan İmamoğlu, "Bu dava kesinlikle hukuki bir dava değil, siyasi bir davadır. Ve açıkçası belli mahfillerde kurgulanmış ucuz bir siyasi mühendislik içeren bir projedir" değerlendirmesinde bulundu.        

"Milletin iradesi her şeyin üzerindedir"

"Milletimiz haklarının yeniden bir yargı darbesiyle ellerinden alınmak istendiğinin farkındadır" diyen İmamoğlu, halkın süreci vicdanı ve adalet duygusuyla izlediğini belirtti.    

İmamoğlu, "Güvendiğim yegane güç, Allah ve 86 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının iradesidir. Milletin iradesinin üzerinde başka hiçbir güç yoktur" ifadeleri kullandı.

Kendisine yönelik "ahmak" ifadesiyle ilgili açılan davaya ilişkin, “Ahmak ifadesini kime iade ettiğim bellidir. Zaten o kişi bana, ben de ona dava açtım. Ahmak ifadesinin suç olmadığı da Yargıtay kararları ile ortadadır. Basında bu kararlar da yayınlanmıştır” dedi.

İmamoğlu, "Millet İmamoğlu'nu nerede görmek istiyorsa, İmamoğlu orada olacaktır" diyerek, milletin iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Ne olmuştu? 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, 31 Mart 2019 seçimlerinin iptal edilmesinin ardından YSK üyelerine yönelik "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır" sözleriyle hakaret ettiği iddiasıyla dava açılmıştı.          

 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, istinaf sürecinde olan 'ahmak' davasında hakkında siyasi yasak getirileceği iddiasına katıldığı bir televizyon yayınında tepki göstermişti. İmamoğlu, "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan 2 yıl 7 ay 15 gün hapse çarptırıldığı davaya ilişkin "Hodri meydan. Ceza mı keseceksiniz? Buyurun kesin. Size söz: Bu millet ayağa kalkar. Bu millet size Yargıtay kararı verene kadar, o süreyi göstermez, evinize yollar. Onun da yöntemi belli. Erken seçim gelir" ifadelerini kullanmıştı. 

Bakan Tunç ise İmamoğlu'nun sözlerine, "Görülmekte olan bir davaya yönelik tehdit içeren sözler söylemek kimseye yakışmaz. Kimse yargıya parmak sallayamaz. Uygunsuz bir davranış. Öyle televizyon programlarına çıkarak, el kol sallayarak, yargı mensupları tehdit edilemez. Yargı kararları elbette eleştirilebilir. Yargı bir karar verdikten sonra, eleştiriler sonunda yargı en mükemmele ulaşır. Çıkıp oradan parmak sallayarak yargı mensuplarını etkileyemezsiniz" diyerek yanıt vermişti.