Kürt kadın aktivist Halide Dündar hayatını kaybetti

03-07-2023
Serpil Güneş
Etiketler İran Halide Dündar Diyarbakır Cezaevi Lice
A+ A-

Haber Merkezi – Kürt siyasi aktivist Halide Dündar yaşamını yitirdi.

1962 yılında Diyarbakır'ın Lice ilçesinde dünyaya gelen Halide Dündar, Devrimci Demokratik Kadınlar Derneği’nin (DDKAD) yöneticiliğini yaptığı gerekçesiyle 1980 yılında tutuklanarak Diyarbakır 5 No’lu Cezaevine konulmuştu. Henüz 18 yaşındaydı ve her türlü işkenceye maruz kaldığı cezaevinden 2 yıl sonra tahliye edildi.

Cezaevindeyken yaşadığı sancılar nedeniyle askeri hastaneye kaldırıldı ve ameliyata alındı. Ameliyatta yumurtalığının alındığını yıllar sonra bir tedavi sırasında doktorundan öğrendi.

Dicle Üniversitesinden mezun olan Halide Dündar, uzun yıllardır yaşadığı İstanbul’da matematik öğretmenliği yapıyordu. Siyasi aktivist olarak her zaman toplumsal olaylara karşı duyarlılığını koruyan Dündar, Fatma Kayhan ile birlikte Roza kadın dergisini çıkardı. Ardından Roza dergisinden ayrılarak,  1996'da kurduğu bir ekiple Jujîn isminde bir kadın dergisi çıkarmaya başladı. 2000 yılına kadar yayın hayatını sürdüren Jujîn dergisinde ağırlıkta Kurmanci lehçesiyle yazılmış Kürtçe yazılar yayınlandı.

Halide Dündar dolu dolu yaşadığı zorlu hayatında birçok alanda aktif rol üstlendi.

61 yaşındaki Halide Dündar’ın kalp yetmezliği nedeniyle İstanbul’da bir hastanede 25 gündür entübe edildiği ve bu sabah saatlerinde yaşamını yitirdiği öğrenildi.  

Arkadaşlarının Rûdaw’a verdiği bilgiye göre, Halide Dündar’ın cenazesi yarın Diyarbakır’ın Lice ilçesinde toprağa verilecek.


 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli