Ünsal: Erken seçim AKP için doğru olmaz

Erbil (Rûdaw) - AK Parti eski Milletvekili ve 24 Haziran seçimlerinde Saadet Partisi’nden milletvekili adayı olan Ahmet Faruk Ünsal, AK Parti için erken yerel seçimlerin doğru, makul ve gerçekçi olmadığını söyledi.

 

Rûdaw TV haber bültenine bağlanan Ahmet Faruk Ünsal, AK Parti’nin yenilgi ve mağlubiyet alacağı bir seçimi erkene alacağını düşünmediğini ifade etti.

 

Yerel seçimlerin erkene alınması için anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirten Ünsal, sözlerine şunları ekledi:

 

“AK Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) sandalye sayısı anayasa değişikliği yapmaya yetmiyor. AKP ile MHP’nin anayasa desteği için Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) desteğine ihtiyaçları olacak. Yerel seçimler, 24 Haziran seçim sonuçlarından kimse memnun olmadığı için erken yapılmak isteniyor. 


24 Haziran’da AKP meclisteki çoğunluğu kaybetti ve MHP’ye muhtaç bir duruma geldi. CHP oy kaybetti. Saadet Partisi maalesef giremedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) oy kaybetti. Seçimin tek kazananı kişisel olarak Erdoğan’dır.

 

Bütün partiler hayal kırıklığına uğradı. Bu hayal kırıklığından dolayı erken yerel seçim konuşuluyor. Yerel seçimleri erkene almak için hiçbir partinin gücü yetmiyor. Seçimleri erkene almak için bir uzlaşıya ihtiyaç var. Bu da seçimleri 3-4 ay erkene almak için gerçekçi gelmiyor.

 

AKP’nin bütün yerel seçimlerdeki oyları genel seçimlere kıyasla daha düşük. AKP’nin daha düşük oy alacağı bir seçimi neden erkene almak istediğinin makul cevabını vermemiz gerekiyor. Seçimleri erkene almanın AKP için doğru, makul ve gerçekçi olduğunu düşünmüyorum.”

 

Ünsal: Türkiye için iyi olmayan bir sürece doğru gidiyoruz

 

Türkiye’deki yeni sistemin yerel yönetimler üzerindeki etkilerine ilişkin ise Ünsal, şunları söyledi:

 

“Yargı sistemi tamamıyla saraya bağlı olarak kurulacak. Bu siyasal iktidara ve başkana yargıyı kullanarak yerel yönetimler üzerinde daha fazla vesayat uygulaması imkanını verecek. Yeni sistem her ne kadar merkezi hükümeti değiştirse de yerel yönetimler üzerinde çok olumsuz etkiler yaratacağını düşünüyorum. Türkiye için iyi olmayan bir sürece doğru gidiyoruz.”