HÜDA PAR Genel Sekreteri Demir: Kürtlere federasyon gibi bir talebimiz yok
Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için geri sayım başladı. Parti ve ittifakların tutumlarının netleşmesi ile birlikte özellikle Ankara’da tartışmalar daha hararetli olmaya başladı.
Cumhur İttifakı’na katılma ve cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alan Hür Dava Partisi son günlerde siyaset sahnesinde en çok isminden söz ettiren partilerin başında geliyor.
HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, bu tartışmalar ve seçim gündemi hakkında Rûdaw Ankara Temsilcisi Şevket Herki’nin sorularını yanıtladı.
Rûdaw: Son dömende partinizin ismi sık sık gündeme geliyor partinizle ilgili her gün haberler yapılıyor. Buna nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şehzade Demir: Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla programımız hayırlı olsun. Malumunuz 2023 seçim sürecine girdik. Öncelikle seçimin ülkemiz, halkımız, İslam alemi, Kürt ve Türk halkı ile Türkiye'de yaşayan tüm halklar için hayırlara, barışa ve iyiliğe vesile olmasını diliyoruz. HÜDA PAR 10 yıldır kurulmuş bir parti. Şimdiye kadar 4 defa seçimlere katıldı. Bir seçime bağımsız aday olarak katıldık, diğer seçimler zaten yerel seçimdi. Ama şu ana kadar HÜDA Par hakkında böyle bir tartışma olmadı. HÜDA PAR bugüne kadar programıyla, rengiyle, söylemiyle siyaset arenasındaydı. Seçimlere katılan ittifakların parçası olan birçok partiyle de görüşmelerimiz oluyor, yüz yüze, ikili ve toplu görüşmelerimiz oluyor. Ama şimdi yeni bir şeymiş gibi söylüyorlar. HÜDA PAR’ı şimdiye kadar bilmiyormuş gibi yapıyorlar. Programımızı yeni görüyormuş gibi bakıyorlar. Sanki HÜDA PAR bu ülkeye yeni gelmiş gibi. Ama öyle değil. Ellerini vijdanlarına koyup konuşsunlar. HÜDA PAR ilk günden bugüne kadar bu ülkenin hayrı ve iyiliği için çalışıyor. Var olduğu müddetçe de barış ve kardeşlik, memleketin huzuru ve esenliği için çalışacak. Hiç bir zaman bu hizmetten ve temellerden uzaklaşmayacaktır.
HÜDA PAR hakkındaki tartışmaları da olumlu görüyoruz. Neden olumlu görüyoruz? Çünkü zaten biz göz önündeyiz. Programımız göz önünde. Kim ne derse desin gerçek ortadadır, bugüne kadar yaptığımız işler de ortada. Pratiğimiz de ortada. İftirayı asla tutmaz ve gerçekler asla gizlenemez. HÜDA PAR’ın izlediği siyaseti onlar da, diğer partiler de biliyor, halkımız da biliyor ki hakikaten bu siyaset Türkiye’nin sorunlarına dermandır. Bu yüzden HÜDA PAR’ın öne çıkması, meclise girme ihtimali, Türkiye siyasetinde daha aktif olması zorlarına gidiyor ve HÜDA PAR’ın programı ile, rengi ve gerçeği ile Türkiye siyasetine katılmasını istemiyorlar.
Rûdaw: Meclise gitmenizden bahsedeceğiz ama ondan önce programınızı sormak istiyorum. Bazı taraflar HÜDA PAR’ın programında federalizm, özerklik ve eyalet sistemi var diyor. Bazıları ise bunu sadece parti yetkililerinin dile getirdiğini ama parti programda böyle bir şey olmadığını söylüyor. Bu işin aslı nedir? Programınızda Kürtler için özel bir federalizm ve özerklikten söz ediyor musunuz?
Şehzade Demir: Değerli kardeşim, partimizin Kürtlere federasyon gibi bir talebi yoktur. Programımız görmek isteyen herkese açıktır, Türkiye'de her şey rahatça konuşulsun diyoruz. Hiçbir şey üzerinde yasak olmasın, herkes Türkiye'nin geleceği, Kürtlerin ve Türklerin geleceği, kardeşliği, genel meselelerine dair düşünce ve kanaatini özgürce dile getirsin diyoruz. Ne varsa konuşalım istiyoruz. İnsanlar da partilerin programının gerçeğini görsün. Herkes çözümün ne olduğunu görsün. Buna göre halk doğruyu ve çözüm yolunu görsün, tercihini ona göre yapsın ve ona göre oy kullansın. Biz bunu istiyoruz. Halkımız rahat olsun. İnsanların görüş ve düşünceleri üzerindeki yasaklar kalksın. Programımızda da yazılan budur. Federalizm ise, kardeşlikse, üniter sistem ise ne olursa olsun her şey rahatça konuşulsun. Toplantılarda, medyada, mitinglerde herkes düşüncesini söylesin. Çözüm yolları tartışılsın, önünde herhangi bir engel kalmasın, herkes kendisini rengi ile ifade etsin. Kimse üzerinde baskı olmasın, kimse yasaklar altında kalmasın, insanlar da ona göre tercihini yapsın. Partimizin programında da bahsettiğin meseleler ve diğer meseleler hakkında da rahatlık olsun istiyoruz. Memleketimizde siyaset rahatça yapılsın.
Rûdaw: Meclis’teki milletvekili sayısı konusunda AK Parti ile anlaştınız mı? Bir sayı belirlendi mi? Meclis’te kaç vekiliniz olacak?
Şehzade Demir: Cumhurbaşkanlığı seçiminde zaten Recep Tayyip Erdoğan'ı destekliyoruz ve adayımız yok. Milletvekilliği seçimleri için ise AK Parti listesinden seçime girme kararı aldık, partimiz böyle bir karar aldı ve bunu tartışmıyoruz. İsim ve bölge, kaç kişinin meclise gideceği konusunda da gerçek şu ki çoktan bitmiş bir konu ama bazı ayrıntılar var, onlar da önümüzdeki günlerde netleşecek. Doğrusu iki taraf da henüz bir açıklama yapmadı. Dolayısıyla ben de bu konuda konuşmak istemiyorum. Ama sayı belli, yer henüz belli değil. Bu konu ile ilgili görüşmeler yapıldı sadece bazı detaylar kaldı, onlar da önümüzdeki günlerde netleşecek.
Rûdaw: Ama bazı şeyler konuşuluyor. Örneğin Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu, İshak Sağlam, Mehmet Hüseyin Yılmaz gibi isimler de geçiyor. Bu isimlerin milletvekili olacağı söyleniyor; Böyle bir karar var mı yoksa bunlar sadece medyanın tahminleri mi?
Şehzade Demir: Bunlar medyanın tahminleri. Medyada yazılanlar bir partinin beyanı ya da bir partinin kararı değildir. Belki onlardır, belki başka isimlerdir. Şu ana kadar bu konuda alınmış bir karar yok.
Rûdaw: Meclise girerseniz eğer, özellikle Kürt sorunu, Kürtçe ana dilinde eğitim ve diğer sorunların çözümü için plan ve projeleriniz nelerdir?
Şehzade Demir: Bu konuyu daha önce defalarca konuştuk, medya sık sık soruyor, Meclise gidersek Türkiye’deki sorunlar hakkındaki tavrımız ne olacak diye. Yani 10-11 yıl sonra tekrar kalkıp partimiz hakkında konuşmak bizce boşunadır. Biz zaten ortadayız, programımız da açıktır. Partimizin ilkeleri de bellidir. Kürt meselesinde, kardeşlik meselesinde, bu ülkede var olan ırkçılık meselesinde, bütün bu meselelerde programımızda bahsedilen ana hatlar bellidir. Partimiz bugüne kadar ne ise bugünden sonra da o olacak. İster mecliste olsun ister meclis dışında ilkelerimiz ne ise öyle kalacak. Duruşumuzda, ilkelerimizde bir değişim olmamıştır. İttifaklar sürecinde herkes rengine göre bir ittifakta yer alıyor. İttifaklarda partiler bir birilerine ilhak olmuyor. Tüm fikir ve görüşleri bir olmuyor. Seçim günü bir dayanışma oluyor, sonraki gün yine herkes kendi partisinde, kendi evinde oluyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi nedeniyle mevcut durum sadece bir ihtiyaçtır, mevcut sistem bunu önümüze koymuştur. Bu yeni sistem nedeniyle ittifaklar bir zorunluluk haline geldi. Malum seçim barajı da Türkiye siyasetinde çözülmesi gereken büyük bir sorundur. Seçim barajı nedeniyle ittifaklar zorunlu hale gelmiştir. Fakat ittifaklar ilkah için değil, seçim günü içindir. Ertesi gün yine herkes bağımsızdır.
Rûdaw: Mevcut sistem hakkında ne düşünüyorsunuz? Yeni süreçte sistem değişikliğinden ve güçlendirilmiş parlamenter sistemden söz ediliyor. Meclise girerseniz sistem konusundaki tartışmalar hakkında tavrınız ne olur?
Şehzade Demir: Biz hiç bir sisteme vahiy gibi bakmıyoruz. Bahsedilen sistemler ne İlahidir ne de Allah tarafından belirlenmiştir. Bu sistemleri beşerler yaptı, hataları da var, iyi ve kötü yanları da var. Hiç bir beşeri sistemin kusursuz olduğunu ve bundan daha iyisinin olmadığını söyleyemezsiniz. Evrende sürekli değişim ve ilerleme var. Şartlar değişiyor. Bu nedenle kanun ve yasalar da şartlara göre değişiyor. Bugün iyi olan bir sistem iki-üç yıl sonra kötü olabilir. Parlamenter sistemin de eksikleri vardı, 100 yıldır bu sistem bu ülkede var ve sorunları çözdüğünü görmedik. Son 2-3 yıldır da başkanlık sistemi var ve henüz tam denenmemiştir ki eksiklerini görelim. İster başkanlık sistemi olsun ister parlamenter sistem bizim için önemli olan adalet olmasıdır. Hangi lider veya hangi sistem olursa olsun, eğer halk ile devlet arasında adalet varsa sorunları çözebilir. Fakat sistem ne kadar iyi olursa olsun, adalet ve iyi niyet yoksa, yolsuzluk varsa o sistem hiç bir soruna derman olmaz. Her iki sisteme bakıp önemli olan adalettir diyoruz.
Rûdaw: Son olarak, propaganda döneminde nasıl bir strateji izleyeceksiniz? Büyük mitingler yapmayı düşünüyor musunuz?
Şehzade Demir: Unutmamamız ve göz önünde bulundurmamız gereken bazı şeyler var, bunlardan biri de hala sıcak bir yara olan deprem meselesidir. Deprem yaşadık ve 50 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bu seçimde hiçbir partinin büyük mitingler yapacağına inanmıyorum. Ramazandan sonra bir takım mitingler yapılabilir ama bunlar küçük olur. Partimiz kendi adına seçimlere katılmayacak. Seçime AK Parti'nin listesinden gideceğiz, bu nedenle miting yapmak acil bir ihtiyaç değil. Bu konuda herhangi bir parti kararı yoktur. AK Parti ile konuştuğumuz herhangi bir ortak stratejimiz de yok. Bu konuları henüz konuşmadık. Bu konuda söyleyecek hiçbir şeyim yok.