
Türkiye’nin eski Trablus ve Paris Büyükelçisi, Avrupa Birliği’nin Türkiye eski Daimi Temsilcisi Uluç Ülker, Rûdaw TV’de Hevidar Zana’nın sunduğu bültende konuk oldu
Erbil (Rûdaw) – Emekli diplomat Uluç Özülker, Türkiye’de barış adına atılan adımların, dışarıda başarılı olmasını istemeyen birçok çevre bulunduğunu belirterek, "Eğer bu süreç başarılı olursa, sadece Türkiye değil, bölge de maddi ve manevi açıdan kazanç sağlayacaktır" dedi.
Türkiye’nin eski Trablus ve Paris Büyükelçisi, Avrupa Birliği’nin Türkiye eski Daimi Temsilcisi Uluç Ülker, Rûdaw TV’de Hevidar Zana’nın sunduğu bültende gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Özülker, Abdullah Öcalan’ın yaptığı barış çağrısına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak sürecin çok yönlü ele alınması gerektiğini vurguladı.
"Bu sürecin nasıl ilerleyeceğini zaman gösterecek"
Özülker, sürecin henüz erken aşamada olduğunu belirterek, “Bu gidişatın nasıl ilerleyebileceğini aşağı yukarı görebiliyoruz. Ancak Türkiye olarak nasıl bir tutum alacağımızın yanı sıra, dış dünyanın tepkisini de değerlendirmek gerekiyor” dedi.
Özülker, Türkiye’nin yanı sıra bölgedeki diğer aktörlerin de sürece etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Ortadoğu’daki gelişmelere dikkat çeken Özülker, “Burada atılmış olan doğru ve güzel adımın sonuçlanmasını istemeyen dışarıda birçok çevrenin var olduğunu şahsen biliyorum” açıklamasında bulundu.
"PKK’nın silahsızlandırılması olumlu bir gelişme"
Özülker, PKK’nin silahsızlandırılması sürecinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu çok güzel bir şey. Eğer bu süreç başarılı olursa, sadece Türkiye değil, bölge de maddi ve manevi açıdan kazanım elde edecektir” dedi.
Özülker, 1984’ten bu yana devam eden çatışmaların yaklaşık bir tirilyon dolara mal olduğuna dair araştırmalara atıfta bulundu.
Bölgedeki gelişmelerin sürece nasıl etki edeceği konusunda şüpheleri olduğunu belirten Özülker, “İsrail, Şam’a 25 kilometre daha yaklaştı. Daha önce 40 kilometre mesafedeydi; 15 kilometrelik bir ilerleme sağladı. Rusya, Lazkiye ve Hmeymim’deki varlığını sürdüreceğini söylüyor. ABD ise Suriye’nin üçte birini fiilen işgal etmiş durumda ve bunu açıkça kabul ediyor” şeklinde konuştu.
"ABD PKK’yı yasaklıyor ama YPG ve DSG’yi silahlandırıyor"
ABD’nin PKK’yi “terör örgütü” olarak kabul ettiğini hatırlatan Özülker, “Ancak YPG ve DSG gibi gruplar, 70-80 bin kişilik, tepeden tırnağa silahlandırılmış ve büyük ölçüde bölge halkından olmayan unsurlar barındırıyor” dedi.
ABD’nin bu grupları IŞİD’e karşı mücadele gerekçesiyle desteklediğini ifade eden Özülker, Trump yönetiminin Avrupa ile ilgili açıklamalar yaptığını ancak Suriye konusuna hiç değinmediğini belirtti.
Özülker, Suriye’de halen tartışmaya açık birçok konu bulunduğunu belirterek, “Bu konular henüz karara bağlanmış değil. Şu anda bölgede 70-80 bin kişilik silahlı gruplar var. Bunların arasında gerçek anlamda Arap ve Suriyeli olanların kalmasında bir mahsur yoktur. Eğer silahlarını bırakırlarsa, bu sürecin genişleyerek yayılmasını ve savaşın tamamen sona ermesini umuyoruz” dedi.
Silahsızlanma sürecinin ardından Suriye’de 300 bin kişilik bir ulusal ordu kurulacağını ifade eden Özülker, “Silah bırakanlar bu yeni ulusal orduya katılabilir ve Suriye’nin geleceğinde yer alabilirler. Ancak bunun ötesinde, dışarıdan gelip de bu yapının parçası olan ancak aslında bölge halkını temsil etmeyen unsurların kendi ülkelerine geri gönderilmesi gerekir. Şu anda Suriye’de yürütülen çalışmaların bir parçası da budur” değerlendirmesinde bulundu.
Özülker, Suriye’deki grupların kimlerden oluştuğu ve hangi aktörler tarafından desteklendiğinin net bir şekilde ele alınması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye’nin bu konudaki tutumunun açık ve net olduğunu belirtti.
"Türkiye’nin tutumu nettir"
Irak’ın ABD müdahalesi sonrası bölünmesini hatırlatan Özülker, “Türkiye en başından beri çok açık ve net bir tutum sergilemiştir: Toprak, devletin bütünlüğüdür, egemenliğin en temel unsurudur” diye konuştu.
“Türkiye’nin en büyük Kürt şehri, İstanbul’dur”
Türkiye’nin en büyük Kürt şehrinin İstanbul olduğunu söyleyen Özülker, “Türkiye’nin en büyük Kürt şehri neresidir? İstanbul. İstanbul nerede? Batıda. Peki, İstanbul’a gittiğinizde herhangi bir ayrımcılık görüyor musunuz? Ben görmüyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin bölünmesi için tarih boyunca birçok çabanın olduğunu ancak son dönemde atılan adımların bu senaryoları çürüteceğini belirten Özülker, “Öcalan’ın sürece dahil edilmesi ve Sayın Bahçeli’nin katkılarıyla atılan adımlar çok önemlidir ve neden Türkiye’nin bölünmeyeceğinin açık bir ispatıdır” dedi.
#VİDEO - Türkiye’nin eski Trablus ve Paris Büyükelçisi, Avrupa Birliği’nin Türkiye eski Daimi Temsilcisi #UluçÜlker, Rûdaw TV’de gündeme dair açıklamalarda bulundu:
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) March 3, 2025
🔴"Eğer bu süreç başarılı olursa, sadece Türkiye değil, bölge de maddi ve manevi açıdan kazanç sağlayacaktır"… pic.twitter.com/ZH4QN1BY2x
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın