Fidan: Gazze’de Ramazan'dan önce ateşkese varılması için ciddi bir çaba var

03-03-2024
Etiketler Hakan Fidan Ateşkes Gazze İsrail Ramazan
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze konusunda, “Ramazan'dan önce ateşkese ulaşılması konusunda çok ciddi bir arzu ve çaba var” dedi.

Hakan Fidan, Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) kapanışında yaptığı konuşmada, gösterilen yoğun ilginin, forumun küresel diplomasideki yerini bu sene de perçinlediğini, içeriğinden ve kapsayıcılığından katılımcıların etkilendiğini söyledi.

"Antalya Diplomasi Forumu'na bu yıl 148 ülkeden yaklaşık 4 bin 700 kişi katıldı" diyen Fidan, forumun basın yayın organları ve sosyal medya üzerinden de canlı yayınla geniş kitlelere ulaştığına dikkati çekti.

Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen forumun katılımcılarına dair bilgi veren Fidan, "19 devlet ve hükümet başkanı, 2 özerk yönetim başkanı, 52'si dışişleri bakanı olmak üzere toplamda 64 bakan, bir meclis başkanı, 20 parlamenter, 20 yabancı bakan yardımcısı katıldı" dedi.

Fidan, 57 üst düzey uluslararası ve bölgesel kuruluş temsilcisinin de ADF'de yer aldığını belirterek, forum marjında yoğun ikili görüşme trafiği yaşandığının altını çizdi.

Forumda bilim ve teknoloji, diplomasi ve yapay zeka gibi yenilikçi gündemlere odaklanıldığını anlatan Fidan, panellerin ulusal ve uluslararası işbirliğiyle düzenlendiğini söyledi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtladı

Dışişleri Bakanı Fidan, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Gazze'deki son durumda şiddetin arttığını görüyoruz, barışa yaklaşıldığından bahsedildi ancak sonuç yok. Kalıcı ateşkes görüşmeleriniz oluyor mu?” sorusunu cevaplayan Fidan, “Gazze'deki zulmün sona ermesi ADF'nin gündemine oturdu, bu konu altı kuvvetle çizilerek ele alındı. Şu anda yaptığımız görüşmelerde özellikle Gazze'de arabulucular vasıtasıyla devam ettiğini söyleyebilirim. Ramazan'dan önce ateşkese ulaşılması konusunda çok ciddi bir arzu ve çaba var. Birilerinin iznini bekleyerek Gazze'ye yardım ulaştırmak 2 milyondan fazla insanının yavaş ve sessiz ölümüne ortak olmak anlamına geliyor” diye konuştu.

“ABD’ye önümüzdeki hafta bir seyahat planlanmış durumda"

Fidan, ABD ile alt çalışma gruplarının oluşturulduğunu ve konuyla ilgili grupların düzenli aralıklarla bir araya geldiğini kaydederek, “Meslektaşım Sayın Antony Blinken’ın daveti üzerine, stratejik mekanizma toplantısı yapmak üzere ABD’ye önümüzdeki hafta bir seyahat planlanmış durumda” dedi.

ABD ziyaretinin önemli bir gündeminin bulunduğunu söyleyen Fidan, Washington’da çok çeşitli konularda iki ülke arasındaki ilişkilerin muhasebesini yapacaklarını dile getirdi.

Bakan Fidan, Gazze'de barış süreci ve kalıcı ateşkesle ilgili görüşmelerine ilişkin, “Gazze'deki süren zulmün durdurulması ADF'nin neredeyse merkezine oturdu. Gerek Sayın Cumhurbaşkanı'mız yaptığı görüşmelerde gerek biz yaptığımız ikili görüşmelerde, çok taraflı görüşmelerde ve panellerde bu konunun altını kuvvetle çizerek vurguladık. Diplomasinin kullanılabilecek bütün imkanlarını kullandık” yanıtını verdi.

“Suriye meselesinin ilerletilmesi gerekir”

Suriye konusuna ilişkin daha yakın bir tartışma ortamı oluşturulması ve zamana ihtiyaç olduğu konusunda Rus mevkidaşıyla mutabık kaldıklarını söyleyen Fidan, "Çünkü gerek mültecilerin geri dönüşü, gerek yeni anayasanın yazılması meselesi, gerek terörizmle mücadele konuları yani şu anda hep askıda olan konular Suriye'de. Bunun bir şekilde ilerletilmesi gerekiyor. Türkiye'nin milli güvenliğini ve menfaatini de yakından ilgilendiren bir konu. Rusya'nın da arasında bulunduğu birkaç ülkeyle bu konuyu yakından tartışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli