Eski mahpuslar Diyarbakır Cezaevi önünde toplandı: Utanç Müzesi olsun

03-01-2023
Etiketler Diyarbakır Cezaevi İşkenxce İşkence Utanç müzesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - 12 Eylül darbesi döneminde uygulanan işkencelerle hafızalara kazınan Diyarbakır Cezaevi 2,5 ay önce boşaltıldı. O dönemde cezaevinde bulunan onlarca kişi, Diyarbakır Cezaevi önünde toplanarak cezaevinin “Utanç Müzesi”ne dönüştürülmesini istedi.

Eski mahpuslar, cezaevinin yıkılmasını istemiyor aksine yapının ve atmosferin 80'lerdeki gibi korunmasını istiyor. Eski mahpuslar “Utanç Müzesi”nin gelecek nesillere Diyarbakır Cezaevi’nde nasıl işkenceler uygulandığını bilmeleri için de araç olmasını diliyorlar.

“Aklını kaybedenler oldu”

Bugün cezaevi önünde yapılan etkinlikte konuşan eski mahpuslardan Methiye Azbay, “Burada çok büyük acılar yaşandı. Birçok insan hayatını kaybetti, birçok insan sakat kaldı, aklını kaybedenler oldu. Acı günler yaşandı. Buranın unutulmaması lazım. Eski hali ile yani seksenlerdeki hali ile. O dönemdeki yapısı, duvarlardaki o yazıları ve yapılan davranışları da ifade edebilecek şekilde bir müze haline getirilmesi gerekiyor bence. Yarınlara, yarınki çocuklarımıza bunu miras bırakmamız lazım. Unutulmaması için, unutturmamak için mutlaka buranın bir müze haline getirilmesi lazım” dedi.

AK Parti MKYK üyesi Parlak: Hafıza müzesi olarak kalmasında ciddi fayda var

Cezaevi önünde toplananlar arasında yer alan AK Parti MKYK üyesi Alaaddin Parlak da Diyarbakır Cezaevi’nin müzeye dönüştüreceği fikrinin eskiden hayal bile edilemediğine dikkati çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ben bir defa bunu söylemekte fayda var. Yani bu cezaevinin müzeye dönüştürüleceği bundan 8-10 yıl önce söylenseydi bu hayal bile edilemezdi. Çok müthiş bir adım atıldı. İşkenceler, insanların insanlık dışı yaptırımlara karşılık gelmesi ile ilgili buranın bir müze haline getirilmesi için toplumda ciddi talepler ortaya çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu talebi gördü ve bunun müzeye çevrilmesi noktasında kararı aldı. Cezaevi boşaltıldı. İnşallah bundan sonraki süreçte de Kültür Bakanlığımız bugün de buradaki mağdurların ifade etmiş olduğu talepler üzerinden iyi bir organizasyon yapar ve bu talepler de bir şekilde dikkate alınır. Sonuçta buranın bir hafıza müzesi olarak kalmasında ciddi bir fayda var. Türkiye'nin geçmiş yıllarda hangi süreçten geçtiğinin hafızalardan silinmemesi gerekiyor. Bu açıdan son derece önemli. İnşallah bundan sonraki süreçte bu talepler dikkate alınır. Hafıza müzesinin canlı kalması için gerekli adımlar atılır. Ama şunu ifade etmekte fayda var: Bugün burada işkence gören insanların bu açıklamayı yapmasının son derece kıymetli ve önemli olduğunu düşünüyorum. Buraya gelen bütün arkadaşlara da bu süreçte katkı sundukları için teşekkür ederim.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli