DGM'nin yargıladığı tutuklular 30 yıl sonra serbest

02-12-2023
30 yıl sonra serbest kaldılar Abdulrakip Yüksekbağ (solda) / Enver Uçar (elinde çiçek tutan)
30 yıl sonra serbest kaldılar Abdulrakip Yüksekbağ (solda) / Enver Uçar (elinde çiçek tutan)
Etiketler DGM Abdulrakip Yüksekbağ Siyasi tutuklu Siirt Enver Uçar
A+ A-

Haber Merkezi – 30 yıldır cezaevinde kalan 2 Kürt tutuklu serbest bırakıldı. Biri Siirt diğeri Batman’da sevdikleri tarafından sevinçle karşılandı.

Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan Enver Uçar, 30 yıllık tutukuluğun ardından dün tahliye oldu.

Siirt’in Misirc (Kurtalan) ilçesine bağlı Ewtawer köyünde1993 yılında yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Uçar’a Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verildi.

Uçar’ı cezaevi önünde ailesi ve akrabalarının yanı sıra Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) temsilcileri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (HEDEP) üyeleri ile daha önce kendisiyle aynı cezaevinde kalan arkadaşları zılgıt, alkış ve çiçeklerle karşıladı.

26 yaşında girdi, 56 yaşında çıktı

30 yıllık Kürt tutuklu Abdurrakip Yüksekbağ 56 yaşında tahliye edildi.

Siirt’te 2 Aralık 1993'te gözaltına alınan Yüksekbağ çıkarıldığı, DGM mahkemesinde “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyle müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

26 yaşında cezaevine giren Yüksekbağ, 56 yaşınd tahliye oldu. Yüksekbağ en son Urfa 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde kalıyordu.

Abdurrakip  Yüksekbağ’ı cezaevi önünde, ailesi ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HEDEP il örgütü yöneticileri ve çok sayıda kişi alkışlar ve zılgıtlarla karşıladı.

30 yıl sonra tahliye olan Yüksekbağ, memleketi Siirt’e doğru yola çıktı.

Yüksebağ cezaevindeyken Kürtçe “Çîrokên hêrema Xerzanê” (Garzan bölgesinin masalları” ismiyle bir kitap yazdı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli