Haber Merkezi – Türkiye’deki Kürt illerine yapılan uçak seferlerinde anonsların Türkçe ve İngilizce'nin yanı sıra Kürtçe de yapılması için açılan dava reddedildi.
Diyarbakırlı Avukat Mahsuni Karaman, Kürtler’in yoğun olarak yaşadıkları illere yapılan uçak seferlerinde anonsların Türkçe ve İngilizce’nin yanı sıra Kürtçe de yapılması için dava açtı.
Türkiye Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ise, “ Türkiye Devleti; ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” diyerek, resmi dil dışında anons yapılamayacağını savundu.
Resmi dil olmadığı için Kürtçe anons talebinin “makul” olmadığını iddia eden DHMİ, “her yolcu kendi dilinde ve lehçesinde anons talep ederse, havaalanı işletiminin yaşayacağı kaos ve fiili imkansızlık aşikardır” denildi.
Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ise, uçuşta kullanılacak dile ilişkin bir düzenleme veya yasaklama olmadığını kabul ederken, “Türkiye sınırları içinde birbirinden farklı dil ve kültürlere sahip birçok vatandaşın olduğu da gözönünde bulundurulduğunda her vatandaşın dili ve kültürüne uygun bir uygulama yapılmasının mümkün olmayacağını” kaydetti.
Diyarbakır’da yaşayan Avukat Mahsuni Karaman, dava dilekçesinde, mesleki faaliyetleri nedeniyle ayda birkaç kez hava yoluyla Ankara, İstanbul ve İzmir’e gidip geldiğini belirtti.
Uyarı, anons ve ikazların Türkçe ve İngilizce yapıldığını kaydeden Karaman, “Kürt vatandaşlarımızın yaygın olarak kullandığı dilin Kürtçe olması, yolcuların Türkçe, hele İngilizce’yi bilmemesi büyük problemler ve güvenlik zafiyeti yaratmaktadır. Örneğin, telefonların kapalı tutulması yönündeki uyarı, en iyi Türkçe anlayan tarafından, “Telefon ile konuşmama” olarak anlaşılmakta ve uçuş boyunca telefonlar açık tutulabilmektedir” şeklinde konuştu.
Kürtçe anonsun kabul edilmemesine ilişkin Karaman, “Bunun ne uluslaraarası hukukta ne de pozitif hukukta yeri var. Yasaklayıcı bir hüküm de bulunmuyor. Tamamen keyfi bir uygulamadır” dedi. (Kaynak:Radikal)
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın