Rojava’dan kaçan IŞİD’li kadınlar Kilis ve Ankara’da yakalandı

02-11-2019
Rûdaw
Etiketler El Hol Kampı Türkiye Hollanda
A+ A-

Haber Merkezi – Rojava’daki El Hol kampından kaçan 2 Hollanda vatandaşı kadın Ankara’da yakalandı. Öte yandan Interpol'ün aradığı IŞİD’li 2 kadın da Kilis'te yakalandı.

Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) denetimindeki El Hol kampından çocuklarıyla birlikte kaçan IŞİD üyesi 2 Hollanda vatandaşı kadın, ülkelerine dönebilmek için Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği’ne başvurdu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Hollanda Büyükelçiliği’nin Türk makamları ile temas kurmasının ardından iki kadın gözaltına alındı.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Ferdinand Grapperhaus, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği'nin uyarısı üzerine Ankara'da Türk güvenlik güçleri gözaltına alınan IŞİD üyesi kadınların durumuna ilişkin bilgi verdi.

Bakan Grapperhuas, Türk makamlarının, IŞİD'li kadınlar hakkında kovuşturma yapmayacaklarını söylemeleri durumunda, bu kadınlardan biri için, büyük olasılıkla iade talebinde bulunacaklarını açıkladı.

Ankara'da gözaltına alınan 2 kadın hakkında Hollanda daha önce uluslararası yakalama emri çıkarmıştı. Ancak Fatima H. adlı kadının, Türkiye'de gözaltına alındığı gün Hollanda vatandaşlığı düşürüldü.

Interpol’le aranalar Kilis’te tutuklandı

Öte yandan Kilis'te, IŞİD üyesi oldukları iddiasıyla Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan Rusya vatandaşı 2 kadın, beraberlerindeki 3 çocukla Türkiye'ye geçmeye çalışırken yakalandı.

AA’nın aktardığına göre, Kilis’in Duruca köyü Suriye sınır hattında düzenlene operasyonda Türkiye’ye kaçak yollarla girdikleri tespit edilen Rusya vatandaşları E.K. ve E.S. gözaltına alındı.

Yakalanan kadınların, Interpol tarafından kırmızı bültenle arandıkları tespit edildi.

23 Hollanda vatandaşı Rojava’da

Öte yandan Hollandalı avukatlar, Rojava’daki değişik kamplarda bulunan 23 IŞİD’li kadın ve 56 çocuğun acilen ülkeye getirilmesi için Hollanda hükümetine karşı dava açtı.

Kamu yayın kuruluşu NOS'taki haberde, IŞİD’li kadınların avukatları Andre Seebregts ve Tom de Boer'un, hükümetin IŞİD üyesi kadınlar ile çocuklarını geri getirme prosedürünü acilen başlatması ve ihtiyati tedbir kararı alması için mahkemeye başvuruda bulunduğu belirtildi.

Mahkemenin tedbir kararını 1,5 hafta sonra açıklayacağı kaydedildi.

De Volkskrant gazetesindeki haberde ise Hollanda Güvenlik ve Terörle Mücadele Kurumunun (NCTV), 2018'in başında IŞİD’li kadın ve çocuklarının geri getirilmesinin ulusal güvenlik açısından daha iyi olduğuna yönelik hükümeti uyardığı iddia edildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli