6 yıl önce KHK ile ihraç edilmişti: Kürt akademisyen göreve iade edildi

02-09-2023
Etiketler Mardin Artuklu Üniversitesi Mikail Bülbül Kürdoloji KHK İhraç
A+ A-

Haber Merkezi – Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisiyken Barış Bildirisi’ni imzaladığı gerekçesiyle, 2017’de yayımlanan bir KHK ile görevinden ihraç edilen Mikail Bülbül, görevine iade edildiğini duyurdu.

Ocak 2017’de Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile aralarında Kürt akademisyenlerin de yer aldığı binlerce kişi kamudan ihraç edilmişti.

Hakkında ihraç kararı verilenler arasında Mardin Artuklu Üniversitesi Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü/ Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’ndan 6 Kürt akademisyen de bulunuyordu.

Üniversitede Kürtçe ders veren akademisyenler Ferhat Yılmaz, Mesut Keskin, Mikail Bülbül, Ramazan Çeçen, Ramazan Pertev ve Selim Temo Ergül meslekten ihraç edilmişti.

İhraç edilen akademisyenlerden Mikail Bülbül, X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada göreve iade edildiğini duyurdu.

Bülbül, Kürtçe yaptığı paylaşımında “6 buçuk yıl önce Mardin Üniversitesi’ndeki akademisyenlik görevimden ihraç edilmiştim. Sonunda mahkeme, göreve iade kararı verdi ve bugün yine işime döndüm. Beni yalnız bırakmayan, maddi ve manevi her türlü destek sunan herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Mikail Bülbül

1978 yılında Mardin’de doğdu.

2001 yılında Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği’nden mezun oldu.

Yüksek lisansını Artuklu Üniversitesi’nde Kürt edebiyatı üzerine yaptı. Kürdistan Bölgesi’ndeki Zaxo Üniversitesi’nde Kürtçe sentaks üzerine doktorasını tamamladı.

2012 yılından itibaren Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı, 2017’de KHK ile görevinden ihraç edildi.

Eserleri:

  • Rêzimana Kurmancî (Kurmanci Gramer), Bahoz Baran’la birlikte, Diyarbakır Kürt Enstitüsü Yayınları, 2008
  • Kürtçe Anamnez / Anamneza Bi Kurmancî, İsrafil Bülbül’le birlikte, editör: Adem Avcıkıran, Diyarbakır Tabip Odası Yayınları, 2009
  • 30 Günde Kolay Kürtçe, Ramazan Pertev ve Çetin Taş’la birlikte, Fono Yayınları, 2015
  • Tirkî-Kurdî Ferhenga Standart (Türkçe-Kürtçe Standart Sözlük), Ramazan Pertev, Çetin Taş, Rûken Çalıştıran ve Bünyamin Demir’le birlikte, Fono Yayınları, 2015
  • Tirkî-Kurdî Ferhenga Bêrikê (Türkçe-Kürtçe Cep Sözlüğü), Ramazan Pertev’le birlikte, Fono Yayınları, 2015
  • Helbesta Cegerxwîn û Îqtîdar (Cegerxwîn’ın Şiiri ve İktidar), Lîs Yayınları, 2016

 

 

 

 

ll

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli