Tunç: Bir boşanma davasının 5 yıl, 10 yıl sürmesini kabul edemiyoruz
Haber Merkezi – Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Bir boşanma davasının 5 yıl, 10 yıl sürmesini kabul edemiyoruz. Tabii bu yargı mensuplarımızın karar verememesinden kaynaklanmıyor. Taraflar arasındaki mal ayrılığı, nafaka, tazminat problemleri, tüm bunlar tek dava içinde görüldüğünde boşanma davası da bu süreç içinde gecikiyor” açıklamasında bulundu.
Gündeme dair soruları yanıtlayan Tunç, yargı alanındaki düzenlemelere ilişkin "21 yıl önce yargı sistemimiz neydi, bugün nereye geldik diye karşılaştırdığımızda gerçekten çok büyük bir ilerlemenin olduğunu görüyoruz" dedi.
Yeni anayasaya ilişkin soru üzerine Tunç, daha önce yeni anayasayla ilgili uzlaşma komisyonlarının kurulduğunu ve herhangi bir sonuca ulaşılmadığını hatırlattı.
Yeni anayasa mesajı
TRTHaber’e konuşan Tunç, "Demokratik, sivil, vatandaşın haklarını, devletin görevlerini tam anlamıyla ortaya koyan, toplumsal sözleşme diyebileceğimiz yeni, sivil bir anayasaya milletimizi kavuşturmak istiyoruz" diye konuştu.
Meclis'te grubu bulunan ve bulunmayan bütün partilerin yeni bir anayasa konusunda mutabık olduğunu belirten Tunç, "Burada önemli olan bir uzlaşmanın sağlanması. Bu uzlaşmayı sağlamak zorundayız. Tüm siyasi partilerin bu millete olan borcudur bu. Biz burada öncülük yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Anayasada hem yargı hem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hem de temel haklar açısından reform sayılabilecek düzenlemelerin yapıldığını dile getiren Tunç, "Bu değişiklikler anayasanın topyekun vesayetçi ruhunu ortadan kaldırmaya yetmedi. Yeni bir anayasa ihtiyacı sadece darbecilerin o anayasayı yapması bakımından bile yeterli gerekçedir. İnşallah Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcında, cumhuriyetin ikinci yüzyılında yapmak nasip olur" açıklamasını yaptı.
Öte yandan uzun süren boşanma davalarının tarafları mağdur ettiğini dile getiren Tunç, bu davaların kısa sürede sonuçlanması gerektiğini ifade etti.
Tunç, "Bir boşanma davasının 5 yıl, 10 yıl sürmesini kabul edemiyoruz. Tabii bu yargı mensuplarımızın karar verememesinden kaynaklanmıyor. Taraflar arasındaki mal ayrılığı, nafaka, tazminat problemleri, tüm bunlar tek dava içinde görüldüğünde boşanma davası da bu süreç içinde gecikiyor" diye konuştu.
Boşanma ve tazminat konularını ayrı ayrı değerlendirebileceklerini ancak bunun kesin bir karar olmadığını kaydeden Tunç, aile hukukuyla ilgili düzenleyecekleri sempozyum sonucunda, avukatların da görüşleriyle, bu sorunlara çözüm bulmak istediklerini anlattı.