Meclis'te 28. Dönem, yemin töreni ile saat 14.00’te başlıyor

02-06-2023
Etiketler Meclis 28. Dönem Yemin Metni Milletvekilleri MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli
A+ A-

Haber Merkezi - 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından milletvekilleri bugün saat 14.00’te 28'inci Dönem 1'inci Yasama Yılı'nın açılışında yemin edecek.

Türkiye Meclisi'nde 28'inci yasama dönemi bugün başlıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yöneteceği ilk oturumda, milletvekilleri sırayla yemin edecek.

Genel Kurulun ilk birleşimini, MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Geçici Başkanı olarak yönetecek.

İç tüzüğe göre, en genç altı milletvekili, geçici olarak katip üyelik yapacak.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Meclis'in açılışına katılacak. Resmi törenle karşılanacak olan Erdoğan, yemin törenini kendisine ayrılan locadan takip edecek.

Her milletvekili Anayasa'daki yemin metnini kürsüden yüksek sesle okuyacak. Milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre tek tek yemin edecek. Böylece milletvekilleri resmen göreve başlayacak.

Herhangi bir sebepten ilk birleşime katılamayan milletvekilleri, sonra yemin edebilecek.

Bugün saat 14.00'te başlayan yemin töreninin gece geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın yemini yarın

Erdoğan ise yarın Meclis'te yemin edecek. Erdoğan’ın Kabine’yi açıklamasının ardından bir gün sonra da yeni bakanlar Genel Kurula giderek yemin edecek.

Milletvekillerinin yemin töreni ile Meclis Başkanı seçim süreci de başlayacak.

Meclis Başkanı seçildikten sonra Başkanlık Divanı ve komisyonlar oluşturulacak .

Yemin metni tartışma konusu olmuştu

Meclis Genel Kurulunda ilk olarak Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli yemin edecek. Bahçeli'nin ardından illerin alfabetik sıralamasına göre milletvekilleri kürsüden ant içecek.

Milletvekilleri, Anayasa'da yer alan ve geçtiğimiz dönemde Kürt vekiller tarafından çeşitli şekillerde okunarak tartışma konusu olan metne göre yemin edecek.

Söz konusu metin şöyle:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Ant içmeyen vekiller milletvekili haklarından yararlanamayacak.

Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edebilecek.

Ant içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli