İstanbul (Rûdaw) – ORSAM Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kadir Temiz, “Bölgedeki aktörlerin çekilme eğilimi nedeniyle Türkiye inisiyatif aldı” dedi.
Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kadir Temiz yeni barış sürecine ilişkin Rûdaw TV’den Hevidar Zana’ya değerlendirmelerde bulundu.
Kadir Temiz yeni süreç için henüz birşeyler söylemek için erken olduğuna dikkat çekerek, “Şu anda yeni bir sürecin eşiğindeyiz, bu nedenle birçok somut gelişmeyi söylemek mümkün değil ama tarafların olumlu iradesi ve adım atma istekleri devam ediyor. Bu süreç yeni başlamadı, uzun zamandan beri bölgesel ve küresel gelişmelerin ışığında devam ediyor. Tüm taraflar, özellikle yeni döndem Suriye'deki değişimlerden sonra ortaya çıkan bu yeni sürecin farkında” ifadelerini kullandı.
“Hepimiz somut gelişmeler olmasını bekliyoruz”
“Büyük ihtimalle hem Türkiye hem de bölgedeki, küresel aktörlerin bölgeden çekilme eğiliminden sonra kendi iradeleriyle inisiyatif aldı” diyen Temiz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Haliyle, somut gelişmeler yaşanacak çünkü şu anda sadece bir açıklama var ve açıklamanın ardından hepimiz somut gelişmelerin olmasını bekliyoruz. Umarız bu süreç, bölgeye, Türkiye'ye ve Kürt halkına barış, huzur ve demokrasi getirir.”
“Türkiye'nin bölgede iki temel önceliği var”
Irak-Türkiye arasındaki Kalkınma Yolu Projesinin önemine de değinen ORSAM Başkanı Dr. Kadir Temiz Türkiye’nin bölgede iki temel önceliği olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Türkiye'nin bölgede iki temel önceliği var. Birincisi, tüm bölge halklarının ekonomik kalkınma talebidir. Güneyden kuzeye, doğudan batıya kadar Orta Doğu halkları, savaş ve çatışmalardan yorgun düşmüş durumda ve ekonomik kalkınma istiyor Doğudan batıya kadar Orta Doğu bölgesindeki halklar ekonomik kalkınma istiyor. Savaştan, çatışmadan yorgun halklar, Suriye, Gazze, Irak, Kürdistan coğrafyası, Hakeza, Balkanlar, Orta Asya. Geniş bir coğrafyada pozitif bir gündem inşa ediliyor. Bunun Irak'ta, özellikle Irak Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Kürdistan Bölgesi'ni de ilgilendiren tarafları bulunuyor.
“Silahlar bırakılmazsa bölgenin güvenlik gerçekliği devam edecek”
İkinci öncelik ise güvenlik meselesidir. Pozitif gündemin hayata geçebilmesi için güvenlik koşullarının sağlanması gerekiyor. Türkiye pozitif adımlar atıyor ancak bunun güvenlik boyutu da var. Ekonomik kalkınma, siyasal düzen veya silah bırakma gibi somut adımlar atılmazsa, güvenlik meselesi ne yazık ki bölgenin bir gerçekliği olarak devam edecektir.
Türkiye Cumhuriyeti, güvenlik önceliklerini ekonomik kalkınma, siyasal düzen ve siyasal irade ile eş zamanlı olarak götürmeyi tercih edecektir. Mevcut hükümetin de en akıllı ve rasyonel tercihi bu yönde olacaktır. Şu anda olumlu bir süreç var ve bu sürecin nereye evrileceğini hep birlikte göreceğiz. Ancak güvenlik ile özgürlükler, güvenlik ile ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi doğru okumak gerekiyor. Hiç kimse düzeni ve güvenliği aynı anda ortadan kaldırabilecek bir irade ortaya koyamayacaktır.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın