DEM Parti, İstanbul için bildirgesini açıkladı, Kürtçeye özel yer ayırdı
İstanbul – Rûdaw’a konuşan DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eşbaşkan Adayı Beştaş, seçilmeleri haline tüm hizmetleri Kürtçe olarak da vereceklerini kaydederek “5 milyonun üzerinde Kürt burada yaşıyor. Kürtçenin her alanda olması gerekiyor. Diğer dillerin de olması gerekiyor” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), İstanbul seçim bildirgesini Şişli’de bulunan Lütfü Kırdar Kongre Merkezi Marmara Salonu’nda açıkladı.
Parti bayraklarıyla süslenen salona, “Dem Dema Stenbolê” ve “İstanbul için DEM geldi” pankartları asıldı.
DEM Parti’nin kentteki tüm eşbaşkan adaylarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, aydın, yazar ve gazeteci de etkinliğe katıldı.
DEM Parti’nin İBB adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’nin seçim çalışmalarını konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldıktan sonra adaylar Beştaş ve Çepni, İstanbul’a dair seçim beyannamesini açıkladı.
İstanbul’un deprem, ulaşım, trafik, kentsel dönüşüm, çevre sorunları gibi temel sorunlarına dair çözüm önerilerinin sunulduğu bildirgede, kentin çok kültürlü dokusuna uygun projeler yer aldı. Bildirgede kreş, kültür ve sanat başta olmak üzere her alanda halkın kendi anadilleri ile hizmet alabileceği projeler yer aldı.
“Kadıköy’e bir Celadet Ali Bedirxan Kütüphanesi çok yakışacak, Esenyurt’ta bir Ahmedê Xanê parkı zenginliğimize zenginlik katacak” denilen bildirge, “İstanbul’da DEM Zamanı/DEM DEM’a Stenbolê yê” başlığıyla açıklandı.
Rûdaw’a konuşan Beştaş, seçilmeleri haline tüm hizmetleri Kürtçe olarak da vereceklerini kaydetti.
“Kürtçenin her alanda olması gerekiyor”
Beştaş, şunları ifade etti:
“Çok dilli, çok kimlikli ve çok dinli bir yönetim benimseyeceğiz. Çünkü burada çok büyük bir Kürt nüfus var.
5 milyonun üzerinde Kürt burada yaşıyor. Kürtçenin her alanda olması gerekiyor. Diğer dillerin de olması gerekiyor.
Türkçe zaten olacak. Ancak ana dilleri farklı olanların dilleri hizmet ve eğitim dahil her alanda olması gerekiyor.
Dem dema jinan e (Zaman, kadınların zamanı) diyoruz.”
Mardin-Derik Belediyesi Eski Eşbaşkanı Ayşe Karadağ da “DEM Parti’nin bildirgesi çok ilginç. Diğer partilerin bildigelerinde böyle bir şey yok. Diğer partiler inşaat ve rant peşinde” ifadelerini kullandı.
“Kürtçeye çok yer verildiği için çok sevindim”
DEM Parti Kağıthane İlçe Eşbaşkanı Alaattin Tekru ise “Kimse için çalışmayacağız. Kendimiz için çalışacağız” dedi.
DEM Parti Eyüpsultan İlçe Eşbaşkanı Nedim Aydın ise “İstanbul gibi bir yerde Kürtçe dil evi gibi bir şey açılırsa çok güzel olur. Kürtçeye çok yer verildiği için çok sevindim” dedi.
Arnavutköy Belediyesi Eşbaşkan Adayı Dürdane Bulgan de “Kadınlar üzerinde özellikle durduk. Çünkü hayatın her alanında yok sayılıyorlar. Biz ‘Jin Jiyan Azadi’ (Kadın Yaşam Özgürlük) diyoruz” ifadeleriyle kadınlara yer verilmesinden mutlu olduğunu kaydetti.
DEM Parti, İstanbul’da AK Parti ve CHP’den sonra en fazla seçmene sahip üçüncü parti konumunda ve oyları belediye başkanlığı için oldukça kritik bir önem taşıyor.
DEM Parti 39 ilçenin 17’sinde aday gösterdi.