HDP’den savunma: Başvuruları doğrudan takip eden Hukuk Komisyonu değildi
Erbil (Rûdaw) - HDP’nin Hukuki İşlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, HDP’li 40 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması hakkında hak ihlali kararı veren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 10 vekilin başvurusunu dosyalarındaki eksik evraklar nedeniyle reddetmesi hakkında, “O süreçte başvuruları doğrudan takip eden HDP Hukuk Komisyonu değildi” dedi.
Ümit Dede, HDP Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında AİHM kararını değerlendirdi.
Dede şunları söyledi:
“Dün AİHM tarafından açıklanan milletvekillerimizin dokunulmazlığının sözleşmeye aykırı bir biçimde kaldırıldığına dair karar sonrası bir kısım basın organlarında Hukuk Komisyonumuz ile ilgili haberler oldu. Dün MYK’mız konuya dair bir açıklama yaptı. Bir kısım yayın organlarında, yapılan başvurularda bazı milletvekili arkadaşlarımızın başvurularının kabul edilemez bulunması nedeniyle HDP ve HDP Hukuk Komisyonu hedef gösterildi. Davaya ilişkin tartışılması gereken asıl konuları ıskalayan bu haberler toplum ve kamu açısından bir yere tekabül etmediği gibi konuya ilişkin bu haberleri yapan yayın organları da teyit etmek için bizi aramadı. Dava avukatlarının bir kısmıyla görüştüm onlarla da bir görüşme yapılmamış. Bu yönüyle bizim de garipsediğimiz bir haberdi. HDP Eş Genel Başkanları, milletvekilleri, belediye eş başkanları ve binlerce partilimiz gözaltına alınıyor, yargılama başlatılıyor ve sayısız hak ihlallerine maruz bırakılıyordu. Ciddi bir takip ve hassasiyet gerektirdiği için bu davaların milletvekili arkadaşlarımızın özel avukatları tarafından takip edilmesinin daha doğru olacağı yönünde bir karar alınmıştı. Hukuk Komisyonumuz, uzman hukukçulardan alınan görüş doğrultusunda başvuru örneği hazırlayıp bu konuda gereken teknik desteği vermişti. O süreçte başvuruları doğrudan takip eden HDP Hukuk Komisyonu değildi.”
“Tarih bunu kabul etmez”
Başvurusu kabul edilmeyen vekiller arasında yer alan HDP eski Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan da HDP Hukuk Komisyonuna eleştirilerde bulundu.
Rûdaw’a konuşan Aslan AİHM’nin başvurudan hemen sonra dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için HDP’ye yazı gönderdiğini ancak buna uygun olarak dosyanın tamamlanmadığını söyledi.
“Başvurusu kabul edilmeyen milletvekillerinden biri de benim. Biz 40 milyon Kürdü yöneteceğimizi söylüyoruz. Sadece Kürtleri değil Ortadoğu'yu yöneteceğimizi iddia ediyoruz. Fakat maalesef kendi işimizi yapmıyoruz, sorumluluklarımızı yerine getirmiyoruz. Roboski olayı da böyleydi. Anayasa Mahkemesi başvuruları reddetmişti. 15 gün içerisinde pul ve imza olayını halledin mi başvurunuzu kabul edeceğiz dediler. Fakat maalesef yine partinin Hukuk Komisyonu bu eksikleri tamamlamadı ve Roboski'de davası düştü, reddedildi. Dün de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bir karar verdi. 2016 yılında parlamenterlerimizin dokunulmazlığı kaldırılmıştı. O zaman Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ve İdris Baluken tutuklanmış vardı. O zaman biz 50 parlamenter de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmuştuk. Haksızlık, hukuk dışılık olduğunu söyledik. AİHM de bu başvuruyu kabul etti. Ve yine HDP'ye bir evrak gönderdi. 10 milletvekilinin evrakları eksiktir, bu eksikleri tamamlayıp bize gönderin kabul edelim dedi mahkeme fakat HDP Hukuk Komisyonu maalesef eksiklikleri tamamlamadı. Bu nedenle de 50 milletvekillinden sadece 40’nın başvurusu kabul edilmiş oldu. Biz halk için çalışıyoruz halk iradesini bize teslim etmiş. Bizim emanete ihanet etmememiz gerekiyor. Hassas bir terazide sorumlulukları yerine getirmemiz gerekiyor. Hukuk Komisyonu Kürt halkına hesap vermeli. Tarih bunu kabul etmez.”