7. Helal Fuarı devam ediyor
İstanbul (Rûdaw) - 7. İslam İşbirliği Teşkilatı Helal Expo, İstanbul Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde devam ediyor.
İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından düzenlenen ‘Helal Zirve’si kapılarını 7. kez İstanbulda açtı. Helal sektörünün önemli aktörleri de standlarıyla fuardaki yerini adı. Özellikle kozmetik, ilaç, turizm ve finans sektöründe dünya pazarında önemli bir paya erişen sektör, pek çok ülkenin iştahını kabartıyor. Türkiye de 2023 hedefleri doğrultusunda önemli bir yatırım ve hazırlıkla bu sektördeki payını 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
Rûdaw’a konuşan Türkiye Diş Dicaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, “Helal bandrol bir ayrışma gerekçesi değil. Çünkü helal kelimesi islami bir referans olsa da, hijyen ve kalite anlamına geliyor aynı zamanda. Bu Müslüman olmayan ülkelerle Müslüman olanlar arasında bir ayrışma anlamına gelmez. Bizim ticaretimizin yarısı Avrupa ülkeleriyle. Ürünlerimizi alıyorlar çünkü biz onların kriterlerini gözetiyoruz. Ancak onlar bazı konularda bizim inanç kriterlerimizi göz önünde bulundurmuyor. Onların da bunu gözetmesi lazım. Türkiye de bir akreditasyon enstitüsü kurdu ve yakın zamanda da gerekli yetkilendirme belgelerini vermeye başlayacağız” dedi.
İslam İşbirliği Teşkilatı 5. Dünya Helal Zirvesini uluslararası geniş bir katılımla İstanbul’da topladı. Türkiye Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleşen zirveye 35 ülkeden dışişleri bakanları ve diplomatlar düzeyinde katılım gerçekleşiyor.Söz konusu ülkeler aynı zamanda helal bandrollü ürünlerini de sergileme imkanı buluyor. Zirvenin amacı tüm Müslüman ülkelerin bütün ürünlerinde helal bandrolünü kullanması. Türkiye de söz konusu küresel girişimin öncülüğünü yapıyor.
İslam Ülkeleri Standartları ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Başkanı İhsan Övüt, “Biz İslam Dünyası olarak işbirliği ve birlik için mücadele ediyoruz. Amacımız ticareti kolaylaştırmak, aynı zamanda da hızlandırmak ve tüm ürünlerde helal bandrolunun kullanımını yaygınlaştırmak. Türkiye de bu çalışmanın öncülüğünü yapıyor ve gurur duyuyoruz bununla. Ürünlerin ve dicaretin dini yoktur. Biz ürünleri islami usül ve kriterlere göre üretmeye çalışıyoruz bu da ticarette bir sorun oluşturmaz” ifadelerini kullandı.
Katılımcı ülkelerde özellikle kozmetik, ilaç, turizm ve finans gibi sektörlerde faaliyet gösteren yaklaşık 400 şirket de standlarda helal bandrollü ürünlerini sergiliyor. Her ne kadar bu girişim bir Müslüman ülkeler girişimi olsa da, Rusya, Amerika, Almanya ve Japonya gibi Müslüman olmayan ülkelerden de çok sayıda firma helal bandrollü ürünleriyle fuarda yerini aldı. Helal bandrollü ürün pazarının büyüme oranı Müslüman olmayan bir çok ülke açısından da yeni bir yol ve yöntemi gerekli kılıyor.
Japonya’dan fuara katılan İş İnsanı Takeuchi Eisuke, “Japonya’da helal ya da haram şeklinde ayrım yapacak bir sistem yok. Ülkemizde helal gibi bir kriter yok. Herkes her şeyi yiyebilir. Ancak ülkemiz ürünleri birçok Müslüman ülkeye ihraç edildiği için biz de firma olarak helal sertifikası aldık ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.
Verilere göre Türkiye de helal ürün pazarı her yıl yüzde yüz oranında büyüme gösteriyor. Öte yandan dünyada helal finans sektörünün büyüklüğü de 3.5 trilyon dolara ulaşmış durumda. Önümüzdeki 5 yılda ise dünya çapındaki helal turizm gelirinin 300 milyon doları bulması bekleniyor. Türkiye de bu pazarın büyümesiyle orantılı olarak bu konuya büyük önem atfediyor. Söz konusu zirve ve fuarın İstanbulda büyük bir ilgiyle üç gün sürmesinin arkasında da bu önem yatıyor.
28 Kasım’da başlayan 7. Helal Fuarı bugün sona erecek.