Eğitim sendikaları boykot kararı aldı

01-11-2022
Etiketler Eğitim-Sen Sendikalar Boykot
A+ A-

Haber Merkezi - 14 eğitim sendikası 2 Kasım’da boykot kararı aldı. Boykot kararının arkasında Öğretmenlik Meslek Kanunu var.

Türkiye’nin mevcut eğitim sisteminde öğretmenler ücretli, sözleşmeli ve kadrolu olarak ayrılıyor. Bu öğretmenlerin özlük hakları ve aldıkları ücretler de değişiklik gösteriyor. Eğitimcilerin çoğunun rahatsız olduğu bu ayırım, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile daha da derinleşiyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte öğretmenlikte 10 yılını tamamlayıp Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yapacağı sınavda ‘başarı’ olan öğretmenler uzman, uzmanlıkta da 10 yılını tamamlayıp sınavda ‘başarı’ olanlar başöğretmen olacak. Ayrıca bu öğretmen grupları diğer öğretmenlerden daha fazla maaş alacak.

Eğitimcilerin çoğu öğretmenlerin bu şekilde ayrıştırılmasının okul ortamı ve eğitime olumsuz yansıyacağı görüşünde. Öğretmenler arasında hiyerarşi sorunu oluşturacak bu uygulamanın öğrenci ve velilerin de öğretmenlere bakışlarına olumsuz yansımasından endişe duyuluyor.

Birçok eğitim sendikası bu kanuna karşı çıkıyor fakat tüm itirazlara rağmen Cumhur İttifakı geri adım atmıyor. Bunu üzerine 300 bin üyesi olan 14 eğitim sendikası Öğretmenlik Meslek Kanununa tepkilerini ortaya koymak için 2 Kasım’da boykot kararı aldı.

Eğitim-Sen de boykot kararına destek veren sendikalar arasında. AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Eğitim Bir Sen ile MHP’ye yakınlığıyla bilinen Türk Eğitim Sen ise yarınki boykota destek vermeyecek. Eğitim Bir Sen, 1 Kasım’da bir ders saati süresince boykot yapacağını duyurdu.

Diyarbakır Eğitim Sen Eş Başkanı Zülküf Güneş, boykota destek vereceklerini, Öğretmenlik Meslek Kanununun ve 19 Kasım’da yapılması planlanan sınavın derhal iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.

Tüm sendikaların görüşlerini yansıtan bir öğretmenlik yasasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Güneş ayrıca öğretmen maaşlarının iyileştirilmesi gerektiğini ve mevcut öğretmen maaşlarının yoksulluk sınırının altında olduğunu dile getirdi.

Güneş, son olarak da bütün öğretmenleri boykota destek vermeye çağırdı.

Boykot kararı alan sendikalar şu şekilde: Eğitim Sen, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim-İş,  Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eksen Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen ve Teç-Sen.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli