'Diyaspora Ezidileri ve yeni Ezidi kuşak köylerine sahip çıksın'

01-10-2022
Abdulselam Akıncı
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Ezidiler Batman Şemzi Ezidi Mir Hazım Tahsin Beg
A+ A-

Batman (Rûdaw) – Ezidi vatandaş Zafer Emer, yurt dışında yaşayan Ezidilere çağrıda bulunarak “Diyaspora Ezidileri ve yeni Ezidi kuşak gelip köylerine sahip çıksın” dedi.

Ezidi Kürtlerin Miri Hazım Tahsin Beg ve beraberindeki heyet, dün Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Şimze köyünde Ezidileri ziyaret etti.

Mir Hazım Tahsin Beg'e, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca ve HDP’liler de eşlik etti.

Mir Hazım Tahsin Beg’in heyetinde eşi Meyan Xeri, Şêxan (Şeyhan) Belediye Başkanı Halid Nermo, Ezidi Ruhani Meclisi Danışmanı Kerim Süleyman, Ruhani Meclis’te Feqir Heci bulundu.

Rûdaw’a konuşan Mir Hazım, “Türkiye’deki Ezidileri görmek istedik. Viranşehir, Diyarbakır, Şemz ve Batman’dakileri... Ziyaretten ötürü çok çok mutluyuz. Uzun süredir ziyaret etmemiştik. Yaklaşık 10 gün boyunca Ezidilerle olacağız demiştik. 2 gün sonra dönmeyi düşünüyoruz” dedi.

“Mir ve heyetinin gelmesi çok önemli”

Mir Hazım’ın ziyaretinden ötürü mutlu olduklarını aktaran HDP Milletvekili Uca ise şöyle konuştu:

“Bu, çok tarihi ve önemli bir ziyaret. Uzun süre sonra ilk defa Ezidi Ruhani Meclisi, Türkiye'deki Ezidileri ziyaret ediyor.

Aynı zamanda önemli bir zamanda bu ziyaret yapılıyor, zira biz 74’üncü fermandan geçiyoruz. Son ferman gösterdi ki Ezidi toplumu kendini örgütlemezse, bir araya gelip ittifak yapmazsa fermanların önünü alamayacaktır. O yüzden Mir ve heyetinin gelmesi çok önemli.”

“Ezidilerle ilgili bir bir kurum inşa etmek istiyor”

Rûdaw’a konuşan Duhok’un Şêxan İlçe Belediye Başkanı Halid Nermo, “Mir Hazım Tahsin Beg, Kürdistan’da Ezidiler için bir kurum inşa etmek istiyor. Kurum, Ezidilerle ilgili dini ve toplumsal sorunları ele alacak ve çözümlere odaklanacak. Aynı zamanda Ezidilerin yaşadığı yerlerde iyi olmasını ve ülke dışındaki Ezidilerin dönmesini istiyor” dedi.

Batman’da kalan Ezidilerin sayısı 73

Urfa, Batman, Mardin ve Diyarbakır’da 1970’li yıllara kadar da 80 binden fazla Ezidi yaşıyordu. Son yıllarda ise toplumsal ve siyasi sebeplerden ötürü Ezidiler Avrupa’ya göç etmek zorunda kaldı. Şu anda Türkiye’de binin altında Ezidi kalmış durumda.

Batman’ın Beşiri ilçesinde Ezidilerin yerleşik olduğu köy sayısı 25 iken şu anda bu sayı 8’e düşmüş durumda. Batman’da kalan Ezidilerin sayısı ise sadece 73.

Ezidi vatandaş Makbule Temin, “50 yıldır Almanya’dayım. 10 çocuk doğurdum. Şimdi ülkeye dönmek istesem hiçbiri benimle dönmez. Bu topraklara huzur gelir de birlikte yaşarız diye umuyorum” dedi.

Zafer Emer ise “Diyaspora Ezidileri ve genç Ezidi kuşak gelip köylerine sahip çıksın” diyerek çağrıda bulundu.

Ezidi vatandaş Selim Temin de “Bir daha buraya gelmek isteriz. Burada kendi kavmimizde, dilimizde ve dinimizde yaşamak isteriz” ifadelerini kullandı.

“Toprağınıza, suyunuza, yurdunuza sahip çıkın”

Meyan Eran da yurt dışında yaşayan Ezidilere çağrıda bulunarak “Almanya Ezidileri hepinize selamlarımı yolluyorum. Toprağınıza, suyunuza, yurdunuza sahip çıkın” dedi.

Ferfure Emer de, “Memleketimizin hasretini çekiyoruz” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli