Babacan: Damat parayı aldı gitti algısı var
Haber Merkezi – Türkiye Merkez Bankası’nın ‘kayıp 128 milyar dolar’ rezerviyle ilgili konuşan DEVA Lideri Babacan, “İnsanlar neyi biliyor: 130 milyar rezerv yok, bir de damat yok. Kaç kişi geldi bana şunu söyledi: Damat aldı gitti bu parayı. Sahada böyle bir algı var” dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Türkiye Merkez Bankası’nın ‘kayıp 128 milyar dolar’ rezerviyle ilgili konuştu.
Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek’e değerlendirmelerde bulunan Ali Babacan, vatandaşların kendisine ‘Damat aldı gitti bu parayı’ dediğini aktararak, “Sahada böyle bir algı var. İkisi de ortada olmayınca, bu algıyı yıkmak için ‘Para kayıp değil, yolsuzluk yok, sattık, Türk lirası aldık, varlıklar yer değiştirdi' demek istiyorlar” dedi.
Babacan, “Biz 12 yıllık dönemde sadece 12 kez müdahale etmişiz. Toplam 8 milyar dolar kullanmışız. Hepsini açıklamışız. Hala Merkez Bankası'nın web sitesinde duruyor. Siz neyi gizlemek istediniz ki bunu kamu bankaları üzerinden dolambaçlı yaptınız. Niçin şeffaf yapmadınız?” diye sordu.
1 Ocak 2019'dan sonraki 21 ayda 130 milyar dolarlık bir kayıp rezerv olduğunun bilindiğini anlatan Babacan, en önemli müdahalelerin 2019'daki yerel seçimlerinden önceki üç ayda yapıldığını belirterek, iktidarın bu adımı yerel seçim öncesinde “ekonomiyi ne güzel yönetiyoruz”, “kurda istikrar var” diyebilmek için kullanmış olabileceğini söyledi.
Babacan şöyle devam etti:
“İnsanlar neyi biliyor: 130 milyar rezerv yok, bir de damat yok. Kaç kişi geldi bana şunu söyledi: Damat aldı gitti bu parayı. Sahada böyle bir algı var. İkisi de ortada olmayınca, bu algıyı yıkmak için ‘Para kayıp değil, yolsuzluk yok, sattık, Türk lirası aldık, varlıklar yer değiştirdi' demek istiyorlar. İktisat bilenlerin saçma sapan bulduğu ifadeler bunlar. Diyorlar ki bizim seçmeni idare edelim yeter. Bu kadar döviz rezervi olsaydı. Merkez Bankası çok rahat para basardı. Bastığı para karşılıksız para olmazdı.
Türkiye'nin bir mali kuralı olsaydı, bu dönemlerde çok rahat parasal genişlemeye gider, bütçe açığı yapabilirdi. Almanya gibi ülkeler bunu yaptı. Biliyorlar ki mali kural onları çok kısa sürede açığı kapatmaya yönlendirecekti”.
İki önemli hata yapıldığını savunan Babacan, “Birincisi mali kuralın bizzat Sayın Erdoğan tarafından engellenmesi, ikincisi de döviz rezervlerinin pandemi başlamadan önce sıfırlanması” diye konuştu.