Wikipedia kararına tepkiler sürüyor

Ankara (Rûdaw) - Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia, Türkiye’de erişime kapatıldı.

 

Siteye giriş yapamayan internet kullanıcıları bu yasağa sosyal medyadan tepki gösterirken, öğrenci, gazeteci, medya uzmanları ve akademisyenlerden de karara tepki geldi.

 

Rûdaw’a konuşan Akademisyen İskender Kahraman, internet ansiklopedisi Wikipedia’nın kapatılmasını eleştirerek, “Bir uzman olarak Ortadoğu konusunda çalışıyorum. Okuyorum, haber hazırlıyorum. En önemli bilgi kaynağım Wikipedia’ydı. Wikipedia; öğrenci, öğretmen ve akademisyenler tarafından takip ediliyordu” dedi.

 

Hükümetten şimdiye kadar konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. “Ermeni katliamının ‘soykırım’ olarak tanımlanması, PKK’nin özgürlük savaşçısı bir örgüt olduğu nitelemesi ve Türkiye’nin IŞİD’i desteklediği iddialarını gündeme getirmesi” gibi konuların Wikipedia’nın kapatılmasına neden olduğu ileri sürülüyor.

 

Gazeteci Kadir Gürhan ise kararın düşünce özgürlüğü açısından endişe verici olduğunu savunarak, “Bir gazeteci olarak düşünce özgürlüğü konusunda endişeliyiz. Halkın bilgiye ulaşma özgürlüğü engellenmiştir. Ortaya koydukları sebepler, halkın bilgi alma özgürlüğünün sansürlenmesinin bir gerekçesi olamaz” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’de en çok takip edilen siteler arasında 16’ncı sırada yer alan Wikipedia, “Özgür Ansiklopedi” olarak adlandırılıyor.