Toledo da Sur gibi hendekten geçmiş!
Haber Merkezi - Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Diyarbakır’ın Sur ilçesinin yeniden inşasına örnek verdiği İspanya’nın Toledo kentinin de hendekli- çatışmalı bir tarihi süreci yaşamış.
Castilla-La Mancha özerk yönetiminin başkenti olan Toledo, iç savaşta büyük hasar gördükten sonra yeniden inşaa edildi.
İspanya iç savaşının başladığı 21 Temmuz 1936 yılında hükümet güçleri (Cumhuriyetçiler), Alcazar Sarayı’na sığınan milliyetçi isyancı güçleri kuşatmaya aldı. Şehir 2 ay yoğun bir şekilde bombalandı. Toledo'de çok sayıda bina yerle bir edildi.
Şehrin savunucuları hendekler kazarak, Toledo askeri valisi Albay Jose Moscardo Ituarte komutasındaki birliklere karşı mücadele etti. Savaşta çok sayıda insan hayatını kaybetti. Barikatların kurulduğu ve sokak savaşlarının yaşandığı Toledo’da, milliyetçiler bine yakın milis ile 27 Eylül’e kadar direndi.
Kuşatmanın sona erdiği gün
Şehrin kuşatması, 27 Eylül 1936’da General Francisco Franco’nun kumandasındaki Afrika ordusunun gelmesiyle son bulmuştu.
İç savaşta büyük zarar gören Toledo şehrinin restorasyonu, 1939 yılında başlayıp 1957’ye kadar devam etmişti.
Hıristiyan, Müslüman ve Yahudilerin asırlarca birlikte hoşgörü içinde yaşadığı kent, “Üç Kültürün Şehri” olarak biliniyor.
Turizmin gözde kenti
Başkent Madrid’in 71 kilometre uzağında bulunan Toledo kentini yılda yaklaşık 700 bin turist ziyaret ediyor.
Kent UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.
Castilla-La Mancha bölgesi 10 Ağustos 1982’de özerklik statüsünü resmen aldı. 79 bin 409 kilometrekare yüzölçümüyle İspanya’nın en büyük 3’üncü özerk bölgesi olan Castilla-La Mancha, 2 milyon 78 bin nüfusa sahip. Resmi dili ise İspanyolca.
Başbakan Davutoğlu, Toledo’yla ilgili şunları söylemişti:
“Sur, Silopi, Nusaybin ve benzer yerlere insanca yaşanabilecek konutlar yapılacak. Sur için "taş üzerine taş konsa haberim olacak" dedim. Sur'u öyle inşa edeceğiz ki, İspanya'nın Toledo şehri gibi, mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir yer olacak.”