Haber Merkezi –Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şera, Suriye’de 4 yıl içerisinde bir seçimin mümkün olmadığını açıkladı. Şera ayrıca yeni yönetimin, Kürtleri Suriye toplumunun "ayrılmaz bir parçası" olarak kabul ettiğini ve Kürtlerle işbirliğinin ön planda olacağını kaydetti.
Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed Şera, Suudi Arabistan merkezli Al-Haddad ve Al Arabiya kanalının ortak yayınına katılarak Suriye’deki geçiş süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
"Kendimi kurtarıcı olarak görmüyorum"
Suriye’de rejimin yıkılmasında oynadığı role ilişkin HTŞ lideri ve Suriye geçici hükümetin başkanı Ahmed Şera "Kendimi Suriye'nin kurtarıcısı olarak görmüyorum. Fedakarlık yapan herkes ülkeyi kurtardı" ifadelerini kullandı.
Kürtler ve DSG: Suriye'nin bölünmesi söz konusu olmayacak
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Kürtlerin ülkedeki rolüne dair önemli mesajlar veren Ebu Muhammed Colani olarak da bilinen Ahmed Şrea, yeni yönetimin, Kürtleri Suriye toplumunun “ayrılmaz bir parçası” olarak kabul ettiğini ve bu süreçte Kürtlerle işbirliğinin ön planda olacağını vurguladı.
Şera, Kürt güçlerinin Suriye Savunma Bakanlığı'nın bir parçası olacağını belirtti.
Ahmed Şera, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile yürütülecek müzakerelere dikkat çekerek, "DSG, daha sonra hükümetin silahlı kuvvetlerine katılacak," dedi. Kürtlerin Suriye toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Şera, "Suriye'nin bölünmesi söz konusu olmayacak" ifadelerini kullandı.
Ahmed Şera, DSG ile çözüm sürecinin, ülkenin istikrarı açısından kritik olduğuna da değindi.
“Seçimler için en az 4 yıl gerekli”
Suriye'nin yeni hükümeti, seçimler ve anayasa reformu sürecine dair de önemli adımlar atmayı planladıklarını ifade eden Ahmed Şera, yeni anayasanın hazırlanmasının 3 yıl sürebileceğini ve seçimlerin düzenlenmesinin ise yaklaşık 4 yıl alacağını belirtti
"Doğru bir seçim süreci için kapsamlı bir nüfus sayımı gerekecek. Bu, zaman alacak," dedi ve ayrıca, bir yıl içinde Suriyelilerin temel hizmetlerde köklü değişiklikler göreceklerini belirtti.
Geçiş sürecinde Suriye halkının bir arada hareket etmesinin önemine vurgu yapan Ahmed Şera, "Suriye halkı kendini kurtardı ve şimdi yeniden inşa sürecine girmeli" dedi.
Suriye'nin yeniden inşası ve seçimler için ulusal bir konsensüs oluşturulması gerektiğini belirterek, 'Ulusal Diyalog Konferansı’nda tüm toplumsal kesimlerin yer alacağını, bunun için komiteler oluşturulacağını söyledi.
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) feshedilmesine ilişkin soruya ise Şara "Bu evlerine çekilmeleri anlamına gelmiyor, yeni Suriye devletinin inşasına katılmaları anlamına geliyor" yanıtını verdi.
Gösteriler ve tek taraflı yeni atamalar
Gösterilerin, her vatandaşın düşüncelerini ifade etme hakkı olduğunu belirten Şera, ancak bunun devlet kurumlarına zarar vermemesi gerektiğini vurguladı.
Geçici hükümetteki tek renkli atamaları olduğu yönündeki eleştirilere ilişkin ise "Bu, sürecin uyum içinde yürütülmesi için gerekli bir adımdı; kimse dışlanmadı" diyerek eleştirileri reddetti.
"Bu dönemdeki paylaşımlar, geçiş sürecinin işleyişini yok ederdi" diye de ekledi.
“Eski rejim, Suriye toplumu içinde büyük bölünmeler bıraktı”
Bazı bölgelerde intikamcı operasyonlarla ilgili olarak da konuşan Şera, "Yaşananlar, kriz büyüklüğüne kıyasla beklenenin oldukça altında kaldı" ifadelerini kullandı.
"Eski rejim, Suriye toplumu içinde büyük bölünmeler bıraktı" diyen Ahmed Şera, içerdeki durumla ilgili endişeli olmadığını belirterek, "Suriyeliler birbirleriyle uyum içinde yaşamayı biliyor" ifadesini kullandı.
"Suriye, artık kimseye rahatsızlık vermeyecek"
Yeni yönetimin, ülkeyi devlet aklıyla yöneteceğini belirten Ahmed Şer'a, "Suriye, artık kimseye rahatsızlık vermeyecek" şeklinde konuştu.
HTŞ dağılacak
Heyet Tahrir Şam'a (HTŞ) ilişkin Şera, "HTŞ kesinlikle feshedilecek. Ülke devrimci ve gruplar mantığıyla yönetilmez. Ulusal Diyalog Konferansta feshedilecek ve orada resmen ilan edilecek" dedi.
ABD, Suudi Arabistan ve İran ile ilişkiler
Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Ahmed Şera, ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını kaldırmasını umduğunu ifade ederken, Suudi Arabistan’ın Suriye için önemli bir istikrar kaynağı olduğunu belirtti. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın Suriye’deki büyük yatırım fırsatlarına da dikkat çekti.
Şera, Beşar Esed rejiminin devrilmesiyle "İran'ın bölgede önemli bir müttefikini kaybettiğini, Hizbullah'a kara yoluyla silah desteği sağlayan önemli bir koridorun da yok olduğunu" belirterek şunları kaydetti:
"İran'ın bölge ülkelerine müdahalesi mezhepçiliğe ve iç savaşa yol açtı. Biz Tahran'a veya Lübnan'ın güneyine girmedik, köylerimize şehirlerimize girdik."
Ahmed Şera, Rusya'nın, yıllarca savunduğu Şam'daki müttefikini kaybetmesine rağmen Suriye'deki yeni yönetim için yaptığı son açıklamaların oldukça olumlu olduğunu belirtti.
Şera, Rusya'nın Suriye ile ilişkisine "yakışır şekilde" ülkeden ayrılmasını istediğini ve Moskova'nın, Suriye için stratejik önemi olduğunu kaydetti.
BMGK'nin 2254 sayılı kararı
Şera, rejime karşı başlatılan operasyonda Birleşmiş Milletler Güvelik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararına ve kararın özüne uyduklarını belirterek, "Yerinden edilen insanların dönmesi garanti edildi, tüm tutukluları çıkardık. Yönetimi barışçıl devraldık. Başkan kaçtı, hükümet barışçıl şekilde yönetimi devraldı. 2254'ün özünün önemli bölümü yerine getirildi" değerlendirmesini yaptı.
Suriye'de geçen sürede çok şeyin değiştiğini ve bu süreçte yaşananların dikkate alınmasını vurgulayan Şera, "14 yıl boyunca 1 tutukluyu bile kurtaramayan, 1 mülteciyi evine döndüremeyen BM ve uluslararası toplum, rejime siyasi çözüm konusunda baskı yapamadı. Bugün Suriye halkı kendini bir başına kurtardı" dedi.
Ahmed Şera ayrıca, "Komşu ülkelerle stratejik ilişkiler kurmak istiyoruz. Bölgenin istikrarını istiyoruz. Suriye'nin bölge ülkelerinin istikrarını bozacak hale gelmesine izin vermeyeceğiz. Devrimimiz bitti artık ülkeyi inşa etmeye başladık" diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın