DSG ve Koalisyon'dan Deyrezor'daki aşiret ileri gelenleri ile toplantı

29-11-2023
Etiketler Deyrezor DSG Koalisyon Güçleri Igêdat aşireti
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Koalisyon Güçleri Temsilcileri Deyrezor’da Arap Igêdat aşiretinin şeyh ve ileri gelenleriyle bir toplantı düzenledi.

DSG'nin yayın organında yer alan açıklamaya göre, toplantıda son iki ayda Deyrezor bölgesinde yaşanan olaylar, çeşitli isimler adı altında mezhepçi faaliyetler ile bölge bileşenleri arasında "nifak yaratma çabaları"nın ele alındığı bildirildi.

Igêdat aşiretinin ileri gelenleri bölgede aşiretler arasında mezhepçiliği ve ayrımcılığı körüklendiğini, bütün bunların temel sebebinin Suriye hükümeti ve İran destekli gruplardan kaynaklandığını dile getirdi.

Bir süredir Deyrezor’da Arap aşiretleri ve DSG güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor. DSG’nin düzenlediği operasyonlar sonrası bölge kontrol edildi.

Toplantıya katılan Igêdat aşireti şeyhleri bölgede istikrarı sabote ve müdahale etmeye yönelik her türlü girişimi reddettiklerini belirterek, DSG’yi desteklemeyi sürdürecekleri taahhüdünde bulundular.  

  “Suriye Demokratik Güçleri aracılığıyla Uluslararası Koalisyon ile iş birliğinin yenilenmesi ve güçlendirilmesi de dahil olmak üzere birçok konuyu ele aldık. Uluslararası Koalisyon'dan da Suriye Demokratik Güçlerine destek talebinde bulunduk” dedi.

Toplantıya katılan başka bir aşiret şeyhi ise  “Bölgenin aksakallıları ve şeyhleri olarak özellikle Demokratik Suriye Güçlerini destekleyeceğimizi garanti ediyoruz.  Bölge güvenliği, istikrarının korunması için hiçbir devlet gücü veya milisinin Suriye’nin Kuzey Doğusuna özellikle de Deyrezor’a müdahale etmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

28 Ağustos’ta DSG “Güvenliği Güçlendirme” adıyla IŞİD’lilere ve Deyrezor’da karışıklık yaratan Igêdat aşiretine mensup silahlı kişilere karşı bir operasyon başlatmıştı.

Operasyon sonrası Igêdat aşireti lideri İbrahim el-Hifil, Suriye hükümetinin kontrolündeki Fırat’ın batısına kaçmıştı.

Bir aylık çatışmalar sonrası DSG güçleri bölgeyi kontrol altına alınmıştı.

Ekim ayında Igêdat aşireti lideri el-Hifil, yayınladığı bir video ile DSG’ye saldırma tehdidinde bulunmuş yayınladığı videoda “ilerleyen süreçte bölgeyi DSG’den alacaklarını ve kendi kendilerine yöneteceklerini” iddia etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli