YENİLENİYOR - Rûdaw muhabiri Menbic’den son durumu aktarıyor

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw muhabiri şuana kadar herhangi bir askeri gücün Menbic’e girmediğini ancak Suriye ordusunun kente girmeye hazırlık yaptığını söyledi.

 

Rûdaw muhabiri Viviyan Fetah, mevcut durumda Menbic kent merkezinin Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) ittifakı olan Menbic Askeri Meclisi ile kentteki koalisyon güçlerinin denetimi altında olduğunu aktardı.

 



Muhabirimiz bu saatlerde Menbic Askeri Meclisi yetkililerin kentin kaderine ilişkin uluslararası koalisyon güçleri ile toplantı halinde olduğunu söyledi.

 

Suriye ordusunun kentin 12 kilometre batısındaki Arima kasabasına güç yığdığını dile getiren muhabirimiz, ilerleyen saatlerde kentin kontrolünün Suriye hükümetine bırakılmasının beklendiğini vurguladı.

 

Rûdaw muhabiri, Menbic’in 15 kilometre kuzeydeki Sacor tampon bölgesinde de Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı 8 bin askerin hazır halde beklediğini belirtti.



 

Menbic halkının kentteki kontrolün koalisyon güçlerinin denetiminde kalmasını tercih ettiğini dile getiren muhabirimiz, “Şuan kentte ve çevresinde altı farklı güç hazırlık halinde bekliyor. Bugün de Fransız askerleri ilçe çevresinde devriye geziyorlardı” dedi.

 

Menbic halkının endişeli ve korku içinde olduğunu vurgulayan muhabirimiz, “Halk, Efrin deneyiminin tekrarlanmasından korkuyor. Tercihleri koalisyon güçlerinin kentte kalmasından yana. Ama eğer bir el değişimi olacaksa da ÖSO’ya karşı Suriye ordusunun gelmesini destekliyorlar” diye konuştu.

 

YPG Suriye hükümetini çağırmıştı

 

Halk Savunma Birlikleri (YPG), Şam yönetiminden Türkiye’nin saldırılarına karşı Menbic’i korumaları talebinde bulunmuştu.

 

YPG tarafından yapılan açıklamda, “Güçlerimizin çekildiği yerlerde kontrolü sağlamak üzere Suriye hükümetini davet ettik” denildi.

 

Bu açıklamanın ardından Suriye ordusu Menbic kent merkezine girerek Suriye bayrağı diktiklerni açıklamıştı.



 

Suriye Genel Kurmay Başkanı tarafından yapılan açıklamada, “Ordumuzun ülkenin her karış toprağında devletin egemenliğini kurma ulusal sorumluluğu ve Menbiç sakinlerinin çağrısı üzerine askerlerimiz kente girmiş ve bayrağı göndere çekmiştir. Silahlı Kuvvetler ve silahlı güçlerle Arap Ordusu Birliği bünyesinde Menbic’e girerek, Suriye Cumhuriyeti Bayrağı’nı göndere çekmiştir. Ulusal egemenliğin korunması için tüm Suriyelilerin çabalarını birleştirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

Uluslararası koalisyon da, Suriye ordusunun Menbic’e girdiğine yönelik haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

 

IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Suriye'nin Menbic ilçesinde askeri güç değişimine yönelik asılsız iddialara rağmen Koalisyon bu iddiaların doğruluğuna dair herhangi bir belirti görmedi” açıklamasında bulundu.

 

Açıklamada, “Tüm taraflara Menbic’in bütünlüğüne ve vatandaşlarının güvenliğine saygı duyması çağrısında bulunuyoruz" ifadesine yer verildi.