RÛDAW/ÖZEL - 8 ay sonra Rakka

Rakka (Rûdaw) - 8 ayı aşkın süredir kurtarılan Suriye’nin Rakka kentinde, IŞİD’in yanı sıra silahlı grupların uyuyan hücrelerinin bulunduğu ifade ediliyor.

 

IŞİD ve diğer silahlı grupların uyuyan hücrelerinin halen Rakka’nın güvenliği açısından bir tehdit olduğu belirtiliyor. 

 

Kentte güvenliğin sağalanamadığını ve canlarının tehlikede olduğunu ifade eden Rakkarların tek sorunu bu değil. Kent sakinleri, sokağa çıkma yasağının hayatı ciddi anlamda olumsuz etkilediğini dile getiriyor.

 

Rûdaw’a konuşan Rakkalı esnaf Ebu Muhammed, “Sokağa çıkmaya yasağı işlerimizi olumsuz etkilidi. Evlerimzde hapsedilmiştik. Bunun tekrarlanmasını istemiyoruz” dedi.

 

Rakka’nın girişindeki kontrol noktalarında güvenlik önemleleri sım sıkı. Güvenlik güçleri araanların peşinde.

 

güvenlik güçlerin kent merkezindeki pazarları da yakından takip ediyor.

 

IŞİD’in uyuyan hücreleri aracılığıyla koas yaratmaya çalıştığını belirten Demokratik Suriye Güçleri (DSG) komutanları, bu yüzden sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini ve operasyonun gerçekleştirdiğini ifade ediyor.

 

Rûdaw’a konuşan Rakka Komisyonu Eş Başkanı Mustafa Mahmud, “Kentte IŞİD’in uyuyan hücrelerin bulunduğu yönünde haberler aldık. İki gün sokağa çıkma yasağı vardı. DSG’nin desteğiyle onlara karşı mücadele ettik. Durum istikrarlı. Hiç bir sorun yok. bütün kamu kurumları açık ve mesai yapılıyor” ifadelerini kullandı.

 

Rakka Sivil Meclisi, DSG ile Rakka Askeri Meclisi’nin attığı adımları olumlu karşılıyor.

 

Rakka Sivil Meclisi’nin bir yetkilisi, “Güvenlil güçleri Rakka’yı IŞİD teröristlerinin uyuyna hücrelerinden temizledi. IŞİD’in uyuyan hücrelerinin dışa bağlı bir ajandası var. Operasyonda bir çok aranan yakalandı” diye konuştu.

 

DSG, 2017’nin Ekim ayında Rakka’da denetimin sağlandığını duyurmuştu.

 

Ancak IŞİD mensupları Irak ve Suriye sınırında mevcudiyetini koruyor ve bölgede silahlı gruplar helen kent için tehdit sayılıyor.