Menbic Askeri ve Sivil Meclisi’nden Türkiye’ye yanıt: İzin vermeyeceğiz

 

Menbiç (Rûdaw) - Türkiye ile ABD adım adım Menbic planını uygulamaya geçiriyor. Menbicliler ise kentlerine dış müdahalenin yapılmasına karşı çıkıyor.

 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 4 Haziran'da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya gelmiş ve iki bakan Menbic'te üç aşamalı bir yol haritası konusunda mutabık kalmıştı.

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway bugün yaptığı açıklamada, Menbic'te Türk-Amerikan ortak devriyelerin başlamasına ilişkin, “Bu konuda görüşmeler devam ediyor” dedi.

 

Menbiçliler, Suriye krizinin başından beri ülkede en az ölümlerin yaşandığı kent olan Menbic’te durumun kötü olmasından endişe ediyorlar.

 

Rûdaw ekibi, Menbic’e giderek, İl Meclis üyeleriyle konuştu.

 

Kent, son 5 yılda 3 silahlı grubun ve farklı yönetimlerin kontolüne girdi.

 

70 yaşındaki İsmail Dade, kentlerinin her zamankinden daha iyi bir durumda olduğunu belirterek, Türkiye’nin kentte kontrolü sağlamaya çalışmasıyla savaşın içine çekileceklerini belirtti.

 

İsmail Dade, “Türkiye kendi sınırını korumaya çalışıyor. Gözü ise bu ülkededir. Böyle olması halinde vatanımız harabeye dönecektir. Vatanımıza karşırlarsa, radikal ve farklı gruplar ortaya çıkacaktır” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan başka bir Menbicli ise, “Halkımız bugün savaş ve kaostan dolayı bıkmış durumdadır. Ağabeyim ve amcam hepsi öldürüldü. Bizim için sadece güvenlik ve huzur önemlidir” diye konuştu.

 

Türkiye’nin Menbic’e yönelik açıklamaları “seçim propagandası” olarak kabul görüyordu. Ancak önümüzdeki günlerde Türkiye’nin Menbic’e yönelik planlarının nasıl uygulanacağı belli olacak.

 

Ankara-Washington arasında yapılan Menbic anlaşmasının ilk aşaması tamamladıktan sonra ikinci aşamaya geçiliyor. Türkiye ikinci aşamada Menbic’te sivil ve askeri mecliste değişiklik yapmak istiyor. Türkiye böylelikle kentteki hakimiyetini de güçlü kılmış olacak.

 

Rûdaw’a konuşan Menbic Askeri Meclis Eş Başkanı Muhammed Xer Şexo, ABD’den garanti aldıklarını ve Türkiye’nin de taleplerini reddettiklerini mecliste değişim olmayacağını söyledi.

 

Muhammed Xer Şexo, konuya ilişkin şunları söyledi:

 

“Türkiye şimdiye kadar medya üzerinden propagandasını sürüyor. Şimdiye kadar  bu konuya ilişkin elle tutulur bilgi yok. Sivil ve Askeri Meclis’in değişmesine izin vermeyeceğiz. Bu konuda Amerikalılarla görüştük. Onlar da Türkiye ile aralarında görüşmelerin yapıldığını söylüyorlar. Aralarında anlaşma olması halinde bizim de fikrimizi alacaklar.”

 

ABD güçleri Menbic’te “Ev sahibi” gibi hareket ederek, yaşanacak karışıklıkları önelemeye çalışıyorlar.

 

Menbic halkı, kentlerinde petrolün çıkmasının ardından Amerika’nın kenti korumaya aldığını savunuyor. Bununla birlikte petrol rafinerilerinde çalışmalar da sürüyor.