50 yıl sonra bir ilk; Bir Kürt Suriye devlet başkanlığına aday oldu

Erbil (Rûdaw) – Suriye devlet başkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunda bulunan Muhammad Kamiran Mirxan, adaylık için gereken prosedürleri yerine getirdiğini söyledi.  

Suriye Meclisi Başkanı Hammuda Sabbağ, ülkede 26 Mayıs'ta gerçekleşecek olan devlet başkanlığı seçimlerine adaylık başvurusu yapan dört yeni ismi açıkladı.

Sabbağ’ın açıkladığı isimler arasında 1967 doğumlu Kürt iş insanı Muhammad Kamiran bin Muhammad Cemil Mirxan da yer alıyor.

Hammuda Sabbağ, yeni adaylık başvuruları ile aday sayısının 18’e ulaştığını belirtti.

Rûdaw TV’de Dilbixwin Dara’nın sunduğu Rojava bültenine katılan Mirxan, ailesinin 200 yıl önce Şam’a yerleştiğini söyledi.

Muhammad Kamiran Mirxan, “Suriye vatandaşıyım aslen Kürdüm. Ailemiz yaklaşık 200 yıldır Şam’da Kürt mahallesi diye bilinen Rukneddin Mahallesi’nde ikamet ediyor. Üniversite mezunuyum, mühendislik okudum. Şu anda iş insanıyım, spor aletleri ticareti yapan bir şirketim var” dedi.

“Seçilme şansınızı nasıl buluyorsunuz, Suriye Meclisi’nde bir lobi oluşturdunuz mu, Beşar Esad’a rakip olmak kolay mı” sorusuna Mirxan şu yanıtı verdi:

“Ben kendi açımdan yapılması gerekeni, ictihatları yapıyorum. Kolaylığı sağlayacak olan ise Allah’tır. Parlamento da uygun görürse aday olacağım. Durum benim açımdan genel olarak iyi.”

35 milletvekilinin onayı gerekiyor

Suriye’deki seçimler için adayların, 28 Nisan tarihine kadar Anayasa Mahkemesi’ne başvurması gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi, yapacağı incelemeler sonucu adayların gerekli kriterlere uyup uyamadığına karar verme yetkisine sahip.

Yasalara göre, adayların Baas Partisi’nin kontrolündeki 250 üyeli parlamentodaki en az 35 milletvekilinin desteğine sahip olması gerekiyor.

Suriye’nin mevcur Devlet Başkanı Beşar Esad da, başkanlık seçimleri için adaylık başvurusunu yaptı.