
Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Hazırlık Komitesi 23 Şubat 2025'te Şam'da basın açıklaması yapıyor Foto: Ekran görüntüsü
Erbil (Rûdaw) - Suriye’de düzenlenmesi planlanan Ulusal Diyalog Kongresi için hazırlık süreci tamamlandı. Hazırlık komitesi sözcüsü Rûdaw'a yaptığı açıklamaya göre, konferansa katılacak kişilere davetiyeler gönderilmeye başlandı. Kongrenin Salı günü başlanması planlanıyor.
Ulusal Diyalog Kongresi hazırlık Komitesi Sözcüsü, ülke genelinde düzenlenen istişare toplantıların tamamlandığını en kısa sürede Kongre’nin başlayacağını ve taraflara davetiyelerin gönderilmeye başlandığını söyledi.
Ulusal Diyalog Kongresi hazırlık Komitesi Sözcüsü Hasan Dire Rûdaw muhabiri Dilxwaz Muhammed’e yaptığı açıklamada kongreye katılacak delege sayısının 400 ila 600 kişi arasında olacağı belirtilirken, hazırlık sürecinde ülkenin tüm illerinde düzenlenen toplantılarla halkın görüşlerinin alındığını söyledi.
Hasan Dire, bugünden itibaren davetiyelerin gün içinde iletileceğini belirtirken, yurt dışında yaşayan Suriyelilerin ise Pazartesi günü karşılanacağını duyurdu. Komitenin verdiği bilgilere göre, kongre öncesinde ülke genelinde 4.000 kişiyle istişare toplantıları yapıldı.
Suriye medyası Kongrenin 24 Şubat’ta gerçekleşeceğini duyururken Ulusal Diyalog Kongresi hazırlık Komitesi Sözcüsü, bu tarihin kesin olmadığını ancak önümüzdeki günlerde kongrenin gerçekleşebileceğini belirtti.
Toplantıların geniş çaplı katılımla gerçekleştirildiğini belirten komite sözcüsü, sivil toplum kuruluşları, gençlik temsilcileri ve farklı dini gruplardan temsilcilerin de bu sürece dahil edildiğini ifade etti. Çeşitli vilayetler ve şehirlerde yapılan toplantılarda halkın görüş ve önerilerinin alındığını, bu taleplerin kongrede ele alınacağını belirtti.
Kongrede altı ana dosyanın ele alınacağı ve katılımcıların altı farklı çalışma grubuna ayrılacağı bildirildi. Özellikle kamu hizmetlerinin durumu ve iyileştirilmesi öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor.
Bazı katılımcılar, özellikle kırsal bölgelerde altyapının yeniden inşası ve kamu hizmetlerinin genişletilmesi taleplerini dile getirdi.
Ayrıca, kongrede Suriye’nin gelecekteki yönetim biçimini belirlemek için geçici bir anayasa taslağı üzerinde de çalışmalar yapılacağı ifade edildi. Bu kapsamda, ulusal bir konseyin kurulması ve Suriye’nin anayasal çerçevesinin belirlenmesi için bir çalışma ekibinin oluşturulması planlanıyor.
Kongrede ele alınacak konular
Hazırlık komitesinin verdiği bilgilere göre kongrede altı ana dosya ele alınacak ve katılımcılar bu başlıklara göre altı farklı çalışma grubuna ayrılacak. Kongrede öne çıkan konular şöyle:
• Kamu hizmetlerinin durumu ve iyileştirilmesi, yıkılan şehirlere dönecek halka tazminat ödenmedi
• Yeni bir anayasa sürecinin başlatılması bunun için bir komisyon kurulması
• Adli reformlar
• Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi
• Ekonomik iyileştirme adımları
• Suriye'nin yeniden inşası yer alıyor
Kongre, katılım sürecinde yaşanan dışlamalar nedeniyle tartışmalı bir atmosferde başlıyor. Kürt siyasi partilerinin kongreye davet edilmemesi büyük tepki çekti.
Kürtler kongre dışında bırakıldı
Geçtiğimiz hafta Şam’da haseke vilayetinden bazı kişilerle yapılan toplantıda, bölgenin temsilcileri olarak atamalar yapıldı. Haseke, Kürtlerin yönettiği Rojava bölgesinde yer almasına rağmen Kürt siyasi partileri sürece dahil edilmedi.
Kongreye katılan bazı Kürt bireyler, Kürtleri temsil etmediklerini vurguladı.
Kürt katılımcılar: Biz Kürtlerin temsilcisi değiliz
Haseke'de yaşayan Kürt yazar Naif Cibero, konferansa katılımıyla ilgili Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Konferansta konuşma fırsatım olmadı ancak bir öneri yazıp komiteye verdim. 'Burada bulunan hiçbir Kürt, Kürtleri temsil etmiyor. İster doktor, avukat, yazar ya da şair olsun, temsil yetkileri yoktur. Eğer Suriye için bir çözüm bulmak istiyorsanız, Kürt siyasi partileri Kürtlerin gerçek temsilcisidir, diyalog ve müzakereler onlarla yapılmalı" dedi.
Haseke'de yaşayan Kürt doktor Usame Şeyh Ali de kongreye davet edilen isimler arasındaydı.
Şeyh Ali, "Kürt siyasi hareketi geçmiş yıllarda büyük mücadeleler verdi ve kimse bunu göz ardı edemez. Bu tür konferanslarda onlar da davet edilmelidir" ifadelerini kullandı.
Kürt aktivist Ahmed Hilal ise, "Buradakiler kendi adlarına geldiler, Kürtleri temsil etmiyorlar. Parti üyesi olsalar bile burada aldıkları kararlar, Kürtlerin genel iradesini yansıtmıyor" şeklinde konuştu.
ENKS: Kürt siyasi hareketinin dışlanması ulusal ortaklık ilkesinin ihlalidir
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) tarafından yapılan açıklamada, Suriye Ulusal Diyaloğu'nun ülkenin geleceğinin şekillendirilmesinde temel bir unsur olduğu vurgulanarak, "Kürt siyasi hareketinin dışlanması, ulusal ortaklık ilkesinin ihlalidir" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, "Bu durum, Suriye halkının temel bir bileşeninin rolünün göz ardı edilmesi anlamına gelmektedir ve Kürtler, onlarca yıldır ayrımcılık ve dışlanma politikalarından muzdariptir" denildi.
ENKS Sözcüsü Faysal Yusuf ise Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Sadece bireysel olarak bazı Kürt şahsiyetler davet edildi, ancak Kürt siyasi partileri ve gruplar dışlandı. Bu durum kabul edilemez" dedi.
Dr. Seadettin Mela: Kürtlerin de hataları var
Rojava Kürdistanı'ndan siyasetçi ve şu anda İsveç'te yaşayan Dr. Seadettin Mela, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, "Kürtleri işgal edenler her zaman bölmeye ve dışlamaya çalıştı. Bunu başka kişiler üzerinden yapıyorlar. Ancak Kürtlerin de hataları var. En kısa zamanda kendi söylemlerini birleştirerek diyaloglara katılmalılar" dedi.
Kongre, onlarca il temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirildi ancak Kürt partilerinin temsilcileri toplantıya davet edilmedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın