Haber Merkezi – İngiliz The Guardian gazetesi, Rojava’nın Haseki kentinde DSG’nin kontrolü altındaki hapishanede kalan eski IŞİD üyelerinin 6.000 avro karşılığında serbest bırakıldığını iddia etti. Ancak DSG sözcüsü söz konusu iddiaları reddetti.
The Guardian, binlerce IŞİD’linin kaldığı hapishaneden çıkan iki eski örgüt üyesinin, taraflar arasında imzalanan bir “uzlaşma” planı ve 8.000 dolar (6.000 avro) para cezası karşılığında serbest bırakıldığını yazdı.
Bethan McKernan ve Hussam Hammoud imzalı haberde, anlaşmanın bir parçası olarak, serbest bırakılan mahkumların, herhangi bir silahlı örgüte yeniden katılmama ve Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) kontrolü altındaki toprakları terk etme sözü veren bir anlaşmayı imzaladığı belirtildi.
Mart 2019'da örgütün “halifeliği” çökene kadar IŞİD'le savaşan ve Guardian'ın ulaştığı iki kişinin, serbest bırakıldıktan sonra eşleri ve çocukları ile bir araya geldiği, ardından İdlib vilayetine giderek Türkiye sınırını geçtiği bilgisine yer verildi.
Gazeteye konuşan eski IŞİD’lilerden biri örgütün ideolojisine asla katılmadığını, diğeri ise başlangıçta örgüte ilgi duyduğunu ancak bu kadar şiddete başvurur hale geleceğini tahmin etmediğini söyledi.
Haberde, şu ana kadar kaç kişinin bu şekilde serbest bırakıldığının bilinmediği ancak serbest bırakılan iki kişinin Haseki’deki cezaevinde geçirdikleri zaman diliminde tanıdıkları en az 10 kişinin, “uzlaşma planı” çerçevesinde hapishaneden ayrıldığını tahmin ettiklerini söyledi.
DSG’nin kontrolü altındaki 3 ayrı cezaevinde yaklaşık 10 bin IŞİD’li bulunuyor. Bunlardan 8 bini Suriye ve Iraklı. Diğer 2 bini ise ülkeleri tarafından henüz kabul edilmeyen yabancılar.
SDG, daha önce batılı ortaklarını cezaevleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için uluslararası kabul görmüş bir mahkeme sistemi kurmaya zorladı. Ayrıca, Arap aşiret liderleri ile uzlaşma kapsamında, aşırılıkçı olmadıklarına ve ailelerine döneceklerine dair kefil getiren bazı tutuklular daha önce serbest bırakıldı.
Konuya ilişkin Guardian’a konuşan DSG Sözcüsü Ferhad Şami, söz konusu kişilerin serbest kalma karşılığında imzaladığını söylediği belgelerin resmi olduğunu yalanlayarak böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.
Şami, “DSG daha önce (aşiretlerle anlaşarak) IŞİD ile bağlantısı olan ancak elleri masum sivillerin kanına bulaşmayan, hiçbir suç işlemeyen bazı mahkumları serbest bıraktı. Bu kişiler ya IŞİD'in yönettiği ofislerde çalışanlar ya da zorla örgüte katılanlardı” dedi.
Ferhad Şami ayrıca, serbest bırakılanların, IŞİD'e yeniden katılmaya çalışmadıklarından emin olmak için güvenlik güçleri tarafından izlendiğini de kaydetti.
Konuya ilişkin Uluslararası Koalisyon, yorum yapmaktan kaçındı ve cezaevlerinin kendileri tarafından değil, DSG tarafından kontrol edildiğini bildirdi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın