'BM, Türkiye ve Muhalefetin Suriye anayasası talebini reddetti'

22-05-2019
Rûdaw
Etiketler Suriye Rojava Anayasa Abdulbasit Hamo
A+ A-
Erbil (Rûdaw) - Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Abdulbasit Hemo, Birleşmiş Milletler'in (BM) Türkiye ile muhalefetin anayasa talebini reddettiğini söyledi. 

Rûdaw'a konuşan Hemo, "Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Nasır Hariri 6 tartışmalı ismi BM ile görüşüyor" dedi.

Hemo, "Elime geçen özel bilgilere göre, Nasır Hariri 6 ismin komiteden çıkarılmasını önerdi" ifadesini kullandı. 

"BM red etti"



Hemo'ya göre, anayasa komitesindeki 31 ismin Suriye hükümetine yakın olması Suriye muhalefetini rahatsız ediyor. Türkiye ve muhalefet bu sayıya itiraz ediyor. Bu yüzden 6 kişinin komiteden çıkarılmasıyla dengeyi sağlamak istiyor.

Bu 6 ismin çıkarılmasıyla anayasa Komisyonu'nda 144 üye ile yoluna devam etmesi planlanıyor.

Hemo, "Ancak BM bu öneriyi reddetti. Çünkü böyle bir karar BM üyesi tüm ülkelerin onayıyla verilebilir. Bu konu halen müzakerelerde bir sorun olarak öne çıkıyor" şeklinde konuştu.

Hariri'ye göre bu 6 isim komisyondan çıkarılırsa anayasa çalışmasında ilerleme kaydedecek.

45 kişilik anayasa taslağını hazırlama komitesi

150 kişilik Anayasa komitesi kurulduktan sonra ayrıca anayasa taslağını hazırlamak için 45 kişilik küçük bir komite kurulacak. 45 kişilik komitede, hükümetten 15, muhalefetten 15 ve BM'den 15 kişi yer alacak. 

45 kişilik komite için bir başkan seçilecek. Suriye hükümeti başkanın kendi adaylarından birinin olmasını istiyor. Ancak muhalefet bunu reddediyor. Bu çelişki komite çalışmalarını olumsuz etkileyebilir. 

Hangi anayasa?



Hemo, "Acaba hangi anayasa üzerinde çalışmalar yapılacak? Bu konu da büyük bir çelişki olarak önümüze çıkıyor. Hükümet 2012'deki anayasanın düzeltilerek kabul edilmesini isterken, muhalifler ise yeni bir anayasanın hazırlanmasını tercih ediyor" dedi. 

Hemo ayrıca, önümüzdeki ay Anayasa Komitesinin çalışmalara başlayabileceğini söyledi. 

20 Aralık 2018'de Suriye Anayasası Komitesi Rusya, Türkiye ve İran'ın katıldığı Soçi Zirvesi'nde açıklandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli