Erbil (Rûdaw) - Gazeteci Fehim Taştekin Suriye'de gücü eline almaya çalışan grupların ülkede aydınlık bir gelecek tasavvur etmeyi zorlaştırdığını belirtti ve Colani’nin ‘özerk’ ve federatif yapılara karşı olduğunu, uluslararası arenanın yalnız bırakması nedeniyle Kürtlerin tehlike altında olduğuna dikkat çekti.
Gazeteci Fehim Taştekin, Rûdaw TV'de Hêvîdar Zana'nın sunduğu bültene katılarak, Suriye'deki son gelişmeleri değerlendirdi. Taştekin, Suriye'nin geleceğine dair öngörülerin son derece belirsiz olduğunu ve özellikle uluslararası aktörlerin bu belirsizlikte oynadıkları rolü ele aldı.
“HTŞ'nin amacı şeriat devleti kurmak”
Fehim Taştekin, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed Colani'nin uluslararası toplumda kabul görmek için pragmatik bir strateji izlediğine dikkat çekti. Colani'nin etnik, dini ve mezhepsel gruplara kapsayıcı bir şeriat devleti vaat ettiğini belirten Taştekin, bu söylemin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Taştekin şunları söyledi:
"Şu anda Suriye'de gücü eline almaya çalışan gruplarla Suriye için aydınlık bir gelecek tasavvur etmek oldukça zor. Bazen bizde oluşturduğu hissiyat, cehennemin kapıları açılıyor şeklinde. Tabii her şeyin çok başındayız. Şu anda pek çok uluslararası aktör, Şam'da Colani'yi etkilemeye çalışıyor, ondan taahhüt almaya uğraşıyor. Ancak Colani’nin vadettiği şey, herkesi kapsayan bir şeriat devleti kurmak. Bu sözlerin ötesinde, beraberinde getirdiği güçlerin Suriye sahnesindeki suçları dikkate alındığında geleceğe dair ümit var olmak kolay değil."
HTŞ’nin El Kaide ve IŞİD geçmişi
Taştekin, HTŞ'nin "değişim" söyleminin gerçek bir dönüşümü yansıtmadığını belirterek, "Bütün mesele söylemde değişiklik ve bir makyaj operasyonu. Özellikle 2021'den itibaren Colani’nin Batı’da kabul görmesi için verdiği mesajlar var. Ancak bu mesajların arkasında kimlerin olduğunu tahmin edebiliyoruz. HTŞ’nin özünde IŞİD ve El-Kaide gibi yapılardan gelen gruplarla ortaklık kurduğunu unutmamak gerekiyor" dedi.
Türkiye’nin tavrı
Türkiye'nin, HTŞ'nin söylemdeki değişimine destek verdiğini belirten Taştekin, bu desteğin stratejik çıkarlar doğrultusunda kullanıldığını söyledi. Taştekin, "Başta Türkiye olmak üzere bazı ülkeler, Colani'nin ya da HTŞ'nin değiştiğine dair bir görüntü vermek için çabaladı. Ancak bu yalnızca bir makyaj operasyonu. HTŞ ile ortak hareket eden radikal gruplar hâlâ aynı ideolojiyle hareket ediyor. Bunların kolayca değişme şansı yok" dedi.
Taştekin, HTŞ’nin ve Colani’nin uluslararası terör listesinde yer aldığını hatırlatarak, ABD ve Avrupa Birliği’nin yaptırımlarının sürdüğünü ve bu durumun HTŞ'nin stratejik bir dönüşüm gerçekleştirmesini zorlaştırdığını vurguladı.
"Suriye yaptırım altında. Sezar Yasası 2029’a kadar geçerli ve Avrupa Birliği’nin yaptırım kararları devam ediyor. Colani’nin Batı'da kabul görmesi için pragmatik bir strateji izlediği açık ancak bu, HTŞ’nin radikal yapısını değiştirmiyor" dedi.
Kürtler ve demokratik yapıların geleceği
Taştekin, HTŞ'nin ve destekçilerinin Kürtlerin özerk yapılarına karşı sert bir tutum sergilediğini ifade etti. Kürtlerin çeşitliliğini ve demokratik taleplerini bastırma girişimlerine dikkat çeken Taştekin, şu ifadeleri kullandı:
"HTŞ geçmişte YPG ve PYD'yi Baas rejiminin uzantısı olarak görüyordu. Hatta onlara Müslüman gözüyle bakmadılar ve tekfircilikle yaklaştılar. Şimdi söylemde bu tavrı değiştirdiklerini iddia ediyorlar. Ancak ideolojileri ve Suriye'de kurmaya çalıştıkları rejim dikkate alındığında, Kürtlerin demokratik ve özerk yapılarına kesinlikle yer vermeyecekleri anlaşılıyor."
“Colani federalizme ve özerk yapılara karşı”
Colani’nin federalizme ve özerk yapılara kesinlikle karşı olduğunu söylediğini biliyoruz. Ancak bu, Suriye’nin çeşitliliğini ve Kürtlerin taleplerini tamamen göz ardı eden bir yaklaşımdır. Kürtlerin demokratik taleplerinin uluslararası arenada yeterince destek bulmaması da bu durumu daha tehlikeli hâle getiriyor."
Uluslararası aktörlerin Rolü ve Suriye’nin geleceği
Suriye’nin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Taştekin, uluslararası aktörlerin ülkedeki belirsizliği derinleştirdiğini söyledi. Türkiye’nin ve HTŞ’nin federalizme karşı olduklarını vurgulayan Taştekin, "HTŞ’nin liderleri, hiçbir grup ya da yapının özerk kalamayacağını, yeni bir ordu kurulacağını ve federalizme kesinlikle karşı olduklarını söylediler. Ancak bu yapılar, Suriye’nin çeşitliliğini ve demokratik taleplerini tamamen göz ardı ediyor" dedi.
Taştekin, Suriye’nin mevcut durumunu bir "kaos" olarak tanımlayarak şunları ekledi: "Suriye'de devlet diye bir şey kalmadı. Kontrol tamamen kaybolmuş durumda. HTŞ’nin ve destekçilerinin vaat ettikleri gelecek, ne yazık ki Suriye’nin çok daha karanlık bir yöne evrileceğini gösteriyor."
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın