‘Örgüt lideri’ diye öldürülen adam 10 çocuk babası çoban çıktı

20-05-2023
A+ A-

Haber Merkezi – ABD’li yetkililerin Suriye'de İHA saldırısı ile öldürüldüklerini açıkladığı kişinin üst düzey El Kaide lideri değil bir çoban olduğu ortaya çıktı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 3 Mayıs günü İdlib şehrinin kuzeybatısında yer alan Qorqanya köyünde İnsansız Hava Aracı ile düzenlenen saldırısında, üst düzey bir El Kaide liderinin öldürüldüğünü belirtmiş ancak bu kişinin kimliğini açıklamamıştı.

Washington Post'a konuşan ve kimlikleri paylaşılmayan iki Pentagon yetkilisi ise, saldırıda hedef alınan kişinin üst düzey El Kaide lideri olmayabileceğini söyledi.

Gazeteye konuşan yetkililerden biri, "Öldürdüğümüz kişinin üst düzey El Kaide yetkilisi olduğundan artık emin değiliz" dedi. Diğer kaynaksa "Saldırıda öldürülen kişinin asıl hedef olduğunu düşünmesek de El Kaide mensubu olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

CENTCOM sözcüsü Binbaşı John Moore ise 9 Mayıs Salı günü yaptığı açıklamada, El Kaide liderini hedef alan saldırıda bir sivili öldürdüklerine dair raporları araştırdıklarını belirtti.

Bir askeri yetkili Salı günü yaptığı açıklamada, ABD ordusunun Suriye'nin kuzeybatısında üst düzey bir El Kaide liderini hedef almak amacıyla düzenlediği hava saldırısında bir sivili öldürdüğüne dair raporları araştırdığını söyledi.

Ancak Associated Press'e konuşan kırsal Qorqanya köyünden kaynaklar, öldürülen kişinin 60 yaşındaki bir çoban olduğunu aktardı.

Beyaz Miğferler olarak bilinen yerel sivil savunma grubu, patlama sesi duyulduktan sonra bölgede yapılan araştırmada 60 yaşındaki Lutfi Hasan Masto'nun öldürüldüğünü ve 3 hayvanın da telef olduğu belirtti.

Masto'nun kardeşi Muhamed Masto, Associated Press'e, 10 çocuk babası kardeşinin El Kaide ile ilişkini olduğunu kesin bir dille yalanladı.

Masto, “Onun devrimle hiçbir ilgisi yoktu. El Nusra, IŞİD veya Suriye'deki diğer silahlı gruplarıyla hiçbir ilgisi yoktu” dedi.

Nisan ayında CENTCOM, Irak ve Suriye'de 35 operasyonda yer aldığını, bu operasyonlarda IŞİD üyesi olduğu belirtilen 13 kişinin öldürüldüğünü ve 28 kişinin de gözaltına aldığını bildirdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli