Reuters: Türkiye İdlib’deki gözlem noktasından çekiliyor

19-10-2020
Rûdaw
Etiketler Türkiye Suriye İdlib
A+ A-

Haber Merkezi – Reuters haber ajansı, Türkiye'nin Suriye'nin İdlib kendine bağlı Morek kasabasındaki gözlem noktasından çekilmeye başladığını iddia etti.

Reuters'in Türkiye’ye yakın Suriyeli bir muhalif kaynağa dayandırdığı haberine göre, Türkiye geçen yıl Suriye ordusunun kuşatması altında kalan İdlib bölgesindeki Morek kasabasında bulunan dokuzuncu gözlem noktasında konuşlu askerlerini geri çekmeye başladı.

Reuters'e bilgi veren muhalif kaynak, "Gözlem noktasından çekilme başladı" ifadesini kullandı.

İsminin açıklanmasını istemeyen iki ayrı kaynak ise operasyonun pazartesi sabahı başladığını iddia etti.

Reuters'e konuşan kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) şu aşamada başka bir gözlem noktasından asker tahliye etmeyi düşünmediğini belirtti.

Haberde, Türkiye'nin başka noktalarda birliklerini güçlendirmeyi planladığına yer verildi.

Türk askeri yetkililer geçmişte gözlem noktalarından çekilmenin düşünülmediğini açıklamıştı.

Ancak bölgedeki kaynaklara göre, gözlem noktasında kalmanın Türkiye için askeri açıdan bir değeri kalmadı.

Reuters'e konuşan kaynaklar çekilmenin birkaç gün sürebileceğini ve bu sürecin geçen mart ayında Rusya ile üzerinde anlaşmaya varılan ateşkesin bir parçası olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Rusya, İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetlerin 6 Mart 2020'den itibaren durdurulmasında anlaşmıştı.

İki ülke ayrıca M4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilmesinde ve M4 karayolunun bir bölümünde ortak devriyeler konusunda da uzlaşmıştı.

İdlib bölgesindeki Morek kasabasında bulunan Türkiye'ye ait gözlem noktası geçen yıl Suriyeli güçlerin kuşatması altında kalmıştı.

Morek'teki gözlem noktası, Astana süreci kapsamında "gerilimi düşürme bölgesi" olarak belirlenen İdlib'deki Türkiye'nin kontrolünde olan 12 gözlem noktasından dokuzuncusu.

Kaynak: Reuters, DW

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli