TARİHİ ADIM – Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Şam’ı resmen ziyaret etti

18-04-2023
Rûdaw
Etiketler Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Şam Suriye Esad
A+ A-

Haber Merkezi – Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal, savaşın başladığı 2011 yılından bu yana ilk kez Suriye’nın başkenti Şam’a resmi ziyarette bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile Şam’da bir araya geldi.

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın ziyareti, ülkede iç savaşın başladığı 2011'den bu yana bir Suudi yetkilinin Suriye'nin başkentine yaptığı ilk resmi ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Son olarak, Şam’a destek veren İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler Pekin’deki görüşmelerin ardından yeniden başlamıştı.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın aktardığına göre Esad, görüşme sırasında "Suriye ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki sağlam ilişkiler olmalıdır” dedi.

SANA’ya göre Beşar Esad, Suudi Arabistan'ın "dışa dönük ve gerçekçi" yaklaşımını överek, "Bu tür bağlar yalnızca iki ülkenin değil, aynı zamanda Arap dünyası ve bölgenin de yararınadır” diye konuştu.

Suriye yönetimi ülkede cihatçı silahlı gruplar ile 2011 yılında çatışmaların başlamasından bu yana bölgede siyasi olarak izole durumdaydı, ancak Suudi Arabistan; Şam'ın yakın bir müttefiki olan İran ile bağları yeniden başlatma kararı aldı ve geçtiğimiz haftalarda bir diplomatik faaliyet telaşı başladı. Bunun akabinde bölgesel ilişkiler değişti.

AFP’nin bildirdiğine göre, Suudi Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Esad ve Prens Faysal'ın "Suriye'nin Arap ülkleri saflarına geri dönmesine katkıda bulunacak kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak için atılacak adımları” görüştükleri belirtildi.

Açıklamaya göre Faysal, Esad'a mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin dönüşü için uygun koşulların yaratılmasının ve deprem nedeniyle gönderilen insani yardımın Suriye’nin tüm bölgelerine ulaşmasının önemli olduğunu vurguladı.

Suriye Dışişleri Bakanı da Riyad’a gitmişti

Ziyaret, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Miktad'ın yine çatışmanın başlamasından bu yana ilk ziyaret olan Suudi Arabistan'ı ziyaretinden kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Geçen hafta dokuz Arap ülkesinden diplomatlar, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya gelerek Suriye'nin “diplomatik çölde” uzun süredir devam eden yanlızlığını sona erdirmek ve Şam'ın 2011'de askıya alınan Arap Birliği üyeliğine geri dönme olasılığını görüşmek üzere bir araya gelmişti.

Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre diplomatlar, “Suriye'deki krizi sona erdirme çabalarında Arap liderliği rolünün önemini" vurguladılar.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, 2012'de Esad hükümetiyle bağlarını kopardı ve Riyad, savaşın ilk aşamalarında silahlı örgütleri destekleyerek, Esad'ın devrilmesini uzun süre açıkça savundu.

O süreçte birçok bölgesel güç, Esad'ın devrileceğine dair iddialı konuşurken, Arap ülkeleri de Suriye ile bağlarını kesti. Ancak Esad yönetimi cihatçılara kaptırdığı toprakların çoğunu geri aldı ve bölge  ülkeleri de Suriye yönetimi ile ilişkileri yeniden normalleştirmeye başladı.

2018'in sonlarında Suriye yönetimi ile yeniden diplomatik ilişkiler kuran Birleşik Arap Emirlikleri, Şam'ı Arap Birliği saflarına katma girişimine öncülük ediyor.

6 Şubat'ta Suriye'de yıkıma yol açan deprem de Arap ülkelerinin Esad yönetimine yakınlaşmasını ateşledi ve Riyad ile Tahran arasındaki sürpriz yakınlaşma da ertesi ay geldi.

Esad, depremden bu yana hem Umman'ı hem de Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti.

Suriye Dışişleri Bakanı bu ay, diplomatik bir hamle için Suudi Arabistan ve Mısır'a yaptığı gezilerin ardından Cezayir ve Tunus'u ziyaret etti.

Suudi Dışişleri Bakanı Şubat ayında, Arap dünyasında, insani krizleri ele almak için Şam ile müzakere etmeyi ve Suriye'ye yeni bir yaklaşım gerektiği konusunda fikir birliği oluştuğunu söylemişti.

Riyad, Suriye'nin hem isyancıların elindeki hem de hükümet kontrolündeki bölgelerine deprem yardımı göndermiş, ancak bu çaba Esad hükümetiyle doğrudan teması içermemişti.

Mart ayında Suudi devlet medyası, Riyad ve Şam'ın konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlatılması konusunda görüşmelerde bulunduğunu bildirmişti.

“Suriye artık Suudi-İran çatışmasının sahnesi değil"

Bölgesel rakipler olan Şii Müslüman İran ile Sünni güç merkezi Suudi Arabistan, Yemen de dahil olmak üzere birçok çatışma bölgesinde karşıt tarafları destekledi ve ayrıca Lübnan, Suriye ve Irak'ta nüfuz savaşı veriyor.

Geçen ay Moskova gezisi sırasında Esad, Russia Today’e "Suriye artık Suudi-İran çatışmasının sahnesi değil" demişti.

Suriye'deki savaş yarım milyondan fazla insanın ölümüne neden olurken, ülkenin savaş öncesi nüfusunun yaklaşık yarısı göç etmek zorunda kaldı.

Esad, zengin Körfez ülkeleriyle normalleşmenin ekonomik rahatlama ve yeniden inşa için para getirmesini umuyor, çünkü Birleşmiş Milletler destekli bir siyasi çözüm olmadan daha geniş bir uluslararası fon bulması zor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli