Suriye'de genel seçim yapılacak: Rojava’da sandıklar kurulacak mı?
Haber Merkezi – Suriye'de yönetimin kontrol ettiği bölgelerde yarın genel seçim düzenleyecek.
Suriye yönetimi, Mart 2011'den bu yana ülkede 4. kez genel seçime gidiyor.
Ülke topraklarının yaklaşık yüzde 61'ine hakim olan Suriye yönetiminin düzenleyeceği seçimlerde, Suriye dışındaki vatandaşlar için sandık kurulmayacak.
Rojava Özerk Bölgesi’nde, İdlip’te ve Türkiye’nin güdümündeki silahlı grupların kontrol ettiği bölgelerde seçim yapılmayacak.
Suriye'de 2012, 2016 ve 2020 olmak üzere 3 kez genel seçim yapıldı.
Ülke nüfusu 2011 öncesi 22-23 milyon civarındayken Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerine göre, iç savaşta ülke içinde 6,6 milyon kişi yerinden edilirken, 6,8 milyon Suriyeli de yurt dışına kaçmak zorunda kaldı.
Batılı ülkeler, bir önceki dönemde düzenlenen seçimlerin BM gözetiminde yapılmadığı için "özgür ve adil" ortamda gerçekleştirilmediğini açıklamış, Suriye muhalefeti de seçimleri "tiyatro" olarak nitelendirmişti.
Savaş sonrası seçimler
Suriye'de Mayıs 1969'da "Baas Partisi devletin ve toplumun lideridir" ibaresi geçici anayasanın 7. maddesi olarak tanımlandı ve 1973'te anayasanın 8. maddesi olarak yerini buldu.
2011'den sonra anayasanın bu maddesi halkın ve muhalefetin baskısı üzerine Esad yönetimi tarafından 2012'de bir kararnameyle lağvedildi.
Böylece Suriye, tek partili rejimden çok partili sisteme geçiş yaptı.
2016 yılında da Beşar Esad'ın çıkardığı kararnameyle ilk defa ordu ve iç güvenlik birimlerinden ayrılanlara, seçimlerde adaylık hakkı tanındı.
2020 yılında yapılan son seçimde Baas Partisi 166 ve müttefiki Ulusal İlerici Cephesi 17 olmak üzere parlamentoda toplam 183 milletvekiliyle liderlik konumunu korudu.