Af ile hapisten çıkan Kürt mahkum ismini dahi hatırlamıyor

14-05-2022
Etiketler Suriye Beşar Esad Kürt Genel Af
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Amnesty temsilcisi Şepal İbrahim, Suriye’de Beşar Esad'ın çıkardığı af ile serbest kalan bir Kürt mahkumun gördüğü işkence nedeniyle hafızasını kaybettiğini ve kim olduğunu hatırlayamadığını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 30 Nisan'da çıkardığı genel af sonrasında yüzlerce mahkum serbest bırakıldı.

Serbest bırakılanlar, güvenlik önlemleri altında başkent Şam’daki Cumhurbaşkanlığı Köprüsü’ne (Pira Serokomar/Cisir El Reîs) getirilerek burada salıveriliyor. Bu bölgeye akın eden aileler ise yakınlarını serbest bırakılanlar arasında görmek için sıraya giriyor.

Kürt mahkum hafızasını kaybetti

Rûdaw’a konuşan Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) üyesi Şepal İbrahim, serbest bırakılan mahkumlardan birinin cezaevinde gördüğü işkence nedeniyle hafızasını yitirdiğini söyledi.   

Kürtçe konuştuğu için Kürt olduğu bilinen mahkumun geçmişini hatırlayamadığını, ismini dahi bilemediğini belirten İbrahim, söz konusu mahkumun şu an Şam’ın Baramka Mahallesi’nde bulunduğunu belirtti.  

Suriye İnsan Hakları Ağı'na göre, Suriye’de olayların başladığı 2011 ile 2021 yılları arasında Suriye hükümeti tarafından 131 bin 469 kişi tutuklandı. Bunlardan 8 bin 37’si kadın ve 3 bin 621’i ise çocuk.  

Şu ana kadar 149 bin 862 tutuklunun akıbeti bilinmiyor.

Suriye hükümeti, ülkede savaş başladığından bu yana 11 yılda 11 af kararı çıkarmıştı. Son af, “bir insan ölümüne yol açanlar hariç” diğer tüm suçları kapsıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

‘Türkiye, Suriye’ye takviye kuvvet gönderdi’

Türkiye'nin desteklediği silahlı güçlerin denetiminde olan Efrin, Mare, El-Bab, Azez, El Rai ve İdlip'de şiddetli protesto eylemleri düzenlendi. Türk nayrakları indirildi, Erdoğan posterleri yakıldı, Türkiye TIR’ları kurşunlandı, ateşe verildi. Türkiye’nin kurduğu karakollar yakıldı, silahlı çatışmalar çıktı.