CENEVRE - Rojava partilerinde görüş ayrılığı

12-07-2017
Rûdaw
Cenevre görüşmeleri sürüyor
Cenevre görüşmeleri sürüyor
Etiketler Cenevre ENKS PYD Suriye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojava partileri, Birleşmiş Milletler gözetiminde, Suriye hükümeti ve muhalifler arasında başlayan Cenevre 7 görüşmeleri konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.

 

Görüşmelere, Rojava’dan sadece Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) katılıyor. PYD yönetimindeki Özerk Yönetim’in ise görüşmelere katılması kabul edilmiyor.

 

Muhalif heyet içinde temsilcisi bulunan ENKS, Suriye krizi ve Kürt sorununun Cenevre’de çözülebileceği görüşünde. Talepleri müzakere heyeti tarafından karşılanmamasına rağmen ENKS, görüşmelerde yer alıyor.

 

Konuya ilişkin ENKS yetkilisi Tahir Sıfuk, “Cenevre 7’ye katılacağız. Kürt sorunu, Suriye sorununun bir parçası olduğu için orada çözülür. Diğer muhaliflerle bazı anlaşmazlıklarımız olsa da orada bulunmamız Kürt davasına hizmet ediyor” dedi.

 

Görüşmelere davet edilmeyen Özerk Yönetim ise ABD - Rusya anlaşmasının çözüm getireceğini düşünüyor.

 

Demokrat Sol Parti Sekreteri Salih Gedo, “Cenevre görüşmelerine inancımız yok. Sonuç çıksa bile Suriye kamuoyu nezdinde uygulanamaz. ABD ve Rusya başkanlarının Hamburg’daki görüşmesi olumlu geçti. Bana göre Suriye’nin geleceği o görüşmede belirlendi. Suriye’nin durumu, bu iki ülkenin tavrına bağlı” diye konuştu.

 

Demokratik Suriye Meclisi bileşeni Ulusal Birlik isimli parti de çözümün Cenevre’de dışında gelişeceği görüşünde.

 

Ulusal Birlik yetkililerinden Emced Osman, “Görüşmeler bu kez, iki tarafın da siyasi ve askeri çözüme inancının olmadığı bir dönemde gerçekleşiyor. Bize göre, ABD ile Rusya arasında yapılacak anlaşma Suriye’nin geleceğini belirler. Ayrıca meydandaki güçler çözümün ortağı olmalı” ifadelerinde bulundu.

 

Cenevre 7 görüşmeleri 10 Temmuz Pazartesi günü Birlşemiş Milletler gözetiminde başladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli